Zbog uvođenja naknade za podizanje gotovine, banke moraju osigurati asistente na bankomatima

Foto: icv.hr

Banke koje su svojim klijentima uvele naknadu za podizanje gotovine sa svog računa na šalteru morat će, po uputi Hrvatske narodne banke, osigurati asistenta, odnosno pomoć svim osobama koje se iz nekog razloga ne znaju koristiti bankomatima. Naime, banke su dužne osigurati besplatni kanal za podizanje gotovine, piše Večernji.hr.

– Očekujemo da banke ne dovode potrošače, koji zbog svoje dobi, bolesti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga zbog kojeg nisu u mogućnosti koristiti se bankomatima, u diskriminirajući položaj odnosno u situaciju da zbog spomenutih objektivnih okolnosti nisu u mogućnosti poput ostalih građana, iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine na bankomatima. S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu – najavila je Hrvatska narodna banka. Podsjećaju i da banka tijekom 2019. ne smije osjetljivoj skupini potrošača naplatiti naknadu za osnovni račun višu od 8,11 kuna mjesečno, kao i na činjenicu da banke klijentima ne smiju naplatiti nikakvu naknadu za prebacivanje računa iz jedne banke u drugu.

Večernji list ranije je pisao da su Zagrebačka banka i OTP banka uvele naknade za podizanje gotovine na šalterima. Zagrebačka banka naplaćuje uslugu 1,95 kuna po svakoj transakciji manjoj od 500 tisuća kuna, a OTP banka naplaćuje čak četiri kune za podizanje svog novca. Uvođenje naknade razmatra i Privredna banka Zagreb, a Erste, RBA, Addiko ni HPB ih ne namjeravaju uvoditi.

Tek manji dio građana podiže novac na šalterima, točnije 89 posto gotovog novca podiglo se lani s bankomata, a transakcija je u prosjeku iznosila 714 kuna. Tek desetina novca podiže se na šalterima i to uglavnom veći iznosi, čemu svjedoči i podatak da je prosječan iznos transakcije bio 4350 kuna. S obzirom na trendove, očekuje se pad broja transakcija na šalterima koji se bilježi već godinama.

(vecernji.hr)