Orahovački HDZ u priopćenju objasnio zašto su bili protiv prijedloga gradskog proračuna za 2020. godinu

Gradski Odbor HDZ-a Orahovica objavio je priopćenje za javnost u kojemu se osvrće na u utorak održanu sjednicu Gradskog vijeća grada Orahovice i neizglasavanja proračuna za 2020. godinu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Gradski Odbor HDZ-a Orahovica nakon svih događanja na u utorak održanoj sjednici Gradskog vijeća, odlučilo je izdati službeno priopćenje za javnost.

Prvo bi se osvrnuli na to da smatramo kako je neizglasavanje gradskog Proračuna za 2020. godinu zapravo eskalacija sukoba između stranki vladajuće koalicije koja je bila vidljiva na njihovim nedavnim tiskovnim konferencijama. Kroz sjednicu Gradskog vijeća, bilo je evidentno kako koalicijski partneri već duže vrijeme uopće ne razgovaraju te samim tim nisu usuglasili proračun koji je trebalo izglasati.

Klub vijećnika HDZ-a protiv Proračuna za 2020. godinu bio je zbog nekoliko stavki, od preuzimanja vlasti koalicije SDP-HSS, 2017. godine, u Proračunu se znatno povećavaju sredstva koja se odnose za uređenje javnih površina, a tim novcem se u principu „krpaju“ zapošljavanja u komunalnom poduzeću, odnosno pokriva se gubitak koji nastaje pa na taj način komunalno poduzeće može kupovati službene automobile i zapošljavati sve one kojima je posao obećan!

Ono što nas najviše zabrinjava je činjenica da je koalicija HSS-SDP, promjenom vlasti, preuzela oročena sredstva koje je prethodna vlast na čelu sa HDZ-om pripremila za provođenje i sufinanciranje budućih projekata. Kako novih projekata nema očito se krenulo na trošenje ovih sredstava na različite načine. Upitni su sigurno postali čak i projekti koji su već započeti za bivše vlasti te smo opravdano zabrinuti za njihovu realizaciju.

Također, od 2017. godine do sada povećan je broj novozaposlenih u gradu, a poslovi u gradu ništa nisu ubrzani, čak obratno, sve je sporije i na sve se čeka predugo, što je dokaz neažurnosti i nefunkcioniranja ovakvog sustava s ovolikim brojem zaposlenih.

Smatramo da prijedlog Proračuna nije realno ostvariv, nego je to skup lijepih želja ugodnih samo uhu.

Moramo podsjetiti sve kako je gradonačelnica Ana-Marija Petin u našoj županiji bila predsjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije jer je tada HSS u Virovitičko-podravskoj županiji bio u koaliciji sa HDZ-om. Nakon toga okreće se prema SDP-u i na zajedničkoj listi SDP-HSS osvaja saborski mandat. Potom na lokalnoj razini, zajednička lista SDP- HSS pobjeđuje na izborima 2017. godine i ostvaruje većinu u Gradskom vijeću. Sve ove političke prelaske radi zbog osobne koristi, a dokaz tome je i ovo ne prihvaćanje Proračuna za 2020. godinu od strane koalicijskog partnera SDP-a!!

Izdala je svoje birače, Orahovčane, kojima je obećavala med i mlijeko na izborima, nove projekte, a svi realizirani projekti do sada ove gradske vlasti su započeti projekti bivše na čelu s HDZ-om, iako je gradonačelnica preuzimanjem vlasti izričito tvrdila da joj ne pada napamet nastavljati projekte HDZ-a. U Gradu Orahovici jedino što se od 2017. godine izgradilo je Poduzetnički inkubator što je projekt Virovitičko-podravske županije te zgrada centra za posjetitelje kroz projekt Vinske priče II. što je također projekt bivše vlasti u Orahovici. Najveći projekt za grad Orahovicu, projekt uređenja orahovačkog jezera, također je priča bivše vlasti. Da bi se uspjela javit na natječaj, projekt joj je pisala VIDRA, a prošao je uz potporu Vlade RH i VPŽ. Njenih projekata – nema!

Na EU izborima kandidat kojeg je HSS podržavao skupio je samo oko 150 glasova, a HSS je najjači što se naše županije tiče, upravo u Orahovici!!

Za ove koalicijske vladavine HSS-SDP iz grada se nastavilo iseljavanje mladih te smatramo da ako se ovako nastavi, Orahovica nema budućnost. Mala Švicarska se sustavno uništava.

Sada se samo pitamo koji je njezin sljedeći potez odnosno hoće li gradonačelnica preokrenuti nekoga da joj podrži proračun ili koja je cijena prolaska proračuna, poštenje ili novci?

Na kraju možemo zaključiti kako je jedini izlaz iz ove krize koja je zaustavila razvoj našeg grada budući izbori na kojima će građani ponovno izabrati ljude koji znaju upravljati gradom i nastaviti njegov daljnji razvoj.

(www.icv.hr, GO HDZ Orahovica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content