OTVOREN GRADSKI MUZEJ Posjetitelji mogu uživati u spoju tradicije i suvremenosti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je večeras (četvrtak) novouređeni Gradski muzej Virovitica. Na oko 2500 četvornih metara posjetitelji na tri etaže – od podruma do potkrovlja mogu uživati u 1300 eksponata koji govore priču o virovitičkoj povijesti, ali i novom stalnom postavu – Drveno doba.

Otvorenju su nazočili saborski zastupnici Josip Đakić  i Tomislav Tolušić, župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, načelnici, predstavnici razvojnih agencija, direktori i gospodarstvenici, izvođači i projektanti, turistički i muzejski djelatnici iz drugih gradova…

MG 4725

BOGATSTVO VIROVITIČKE POVIJESTI 

-Moram iskreno čestitati na rezultatu, ravnateljici i svim suradnicima Muzeja, jer je napravljen jedan jako suvremen postav koji prezentira bogatu povijest grada Virovitice, od prapovijesti do danas, ali i najvažnije djelatnosti i najvažnije kulture, posebno priču o drvetu, koje je toliko važno za ovaj dio Hrvatske – naglasila je ministrica Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je sigurna da će mnogi koji putuju Slavonijom odsad sigurno posjetiti Viroviticu upravo zbog ovog Muzeja, a koji cijeloj Hrvatskoj donosi novi kulturni značaj.

– Ono što je još važnije, je to da su građani Virovitice dobili jedan reprezentativni muzejski postav koji govori o bogatoj povijesti ovog grada i područja, odnosno, njihovoj povijesti – zaključila je ministrica kulture.

MG 4610

Saborski zastupnik  Tomislav Tolušić naglasio je važnost dvoraca i kurija kao dio kulturne baštine koji projektima Europske unije postaju turistički punkti i na našem području.

-Zahvaljujući projektima poput ovog, koji je najvažniji projekt kulture za Grad Viroviticu u posljednjih stotinu godina, i građani sami drugačije promišljaju povijest i svoj zavičaj. Provesti projekt poput ovog nije bilo lako, no ako nešto danas možemo napraviti putem projekata, onda je to sačuvati i obnoviti kulturnu baštinu Slavonije  – poručio je Tolušić.

Župan Igor Andrović čestitao je svima koji su bili uključeni u ovaj projekt vrijedan 85 milijuna kuna, a koji je, kaže, promijenio i navike samih građana. Dvorac, park i novoobnovljeni Muzej postaju tako opet mjesto novih susreta i  druženja.

MG 4605

– U starom parku igrale su se neke druge generacije, a mi danas, ovim projektom, postavljamo novu baštinu za našu djecu i generacije koje iza njih dolaze. Naša županija nema more, ali ima dvorce, kurije i plemićke rute na koje smo ponosni i koje obnavljamo putem projekata, kako bismo ne samo sačuvali kulturnu baštinu, nego joj dali i novu, turističku svrhu – rekao je župan Andrović.

NAJVAŽNIJI GRADSKI KULTURNI PROJEKT

Najvažniji kulturni projekt Grada Virovitice u posljednjih stotinu godina pohvalio je gradonačelnik Ivica Kirin koji je rekao kako su novoobnovljeni Dvorac, Park i Gradski muzej najbolji primjer izvrsne suradnje svih uključenih strana, ali i upornosti jedne mlade ekipe u razvojnim agencijama. Od 85 milijuna kuna vrijednog projekta čak 65 posto sredstava sufinancirala je Europska unija. Izraditi ovako kompleksan projekt, a zatim ga i provesti, nije bio jednostavan posao, no isplatilo se, zaključio je.

MG 4572

– Ako imate dobru ideju i dovoljno ste uporni, onda možete napraviti nešto poput ovog, o čemu će pričati sve generacije koje dolaze nakon nas. Mladima smo ostavili jedan novi temelj na kojem će graditi svoju priču – rekao je Kirin koji ističe kako je ovim projektom Virovitica okrenula novu stranicu svoje povijesti.

Muzej će pritom imati nezamjenjivu ulogu – biti mjestom susreta svih generacija te „motor kreativnosti“ koji će pokretati stvari na bolje, ocijenio je.

MG 4553

OD PILE DO VIRTUALNOG ORMARA 

Ravnateljica Mihaela Kulej, koja je u više navrata zahvalila svima uključenima u projekt, naglasila je bogatstvo novog stalnog postava Gradskog muzeja, a koji je podijeljen u dvije kategorije – Drveno doba i Povijest grada i Dvorca.  Novi virovitički muzej, kao zavičajni muzej, uspio je pritom napraviti veliki iskorak, zaključila je.

-Na oko 2500 četvornih metara posjetitelji mogu razgledati oko 1300 izložaka koji su obogaćeni multimedijom. Imamo i jako puno multimedijalnih interaktiva, za koje znam da će biti zanimljivi ne samo našim sugrađanima, nego i svim našim posjetiteljima – kaže M.Kulej koja ističe kako je smisao cijelog projekta novog Gradskog muzeja bio revalorizirati pristup kulturnoj i prirodnoj baštini u Virovitici i okolici, od prapovijesti pa sve do 21. stoljeća. Drvo se pritom pokazalo kao zajednička tema, od čovjekova rođenja do smrti, od njegove uloge u privređivanju za život, kroz cehove, pa sve do duhovnosti.

MG 4699

Posjetitelji obilaskom Gradskog muzeja nisu samo promatrači, iako mogu razgledati izloške i filmove, no nudi im se mogućnost i isprobati dio postava. Primjerice, koja je razlika u otporu kod piljenja bukve, a koja kod hrasta ili jele, što mogu otkriti koristeći pravu pilu, koju su davno koristili stari Mikeši. Mogu otkriti koliko dobro poznaju mikeški govor, putem kviza, ili zaviriti u stare recepte iz Mikeškog jestvenika i poslati ih direktno na svoju elektronsku poštu. Soba Šuma poseban je doživljaj koji svaki posjetitelj treba otkriti za sebe.

Za ljubitelje modernog doba, tu je i virtualni ormar u Salonu Pejačević. Ondje je moguće “ući” u svijet ruha obitelji Pejačević, isprobati neku od haljina iz tog razdoblja, fotografirati se u grofovskom ruhu i poslati fotografiju putem društvenih mreža.

Posjetitelji se mogu okrijepiti u kafiću, potražiti virovitički suvenir u Suvenirnici te otkriti cijeli jedan novi svijet iz virovitičke povijesti kroz novi stalni postav. Otvorenje su danas uveličali profesori Glazbene škole Jan Vlašimsky, koji su nastupili u bendu, a domaći ugostitelji pobrinuli su se da prvi obilazak ne prođe bez gastro delicija – pripremili su  posebne koktele s grofovskim potpisom, domaće craft pivo i hranu iz slavonske kuhinje.

Nakon prvih uzvanika danas, Gradski muzej sutra će obići i svi zainteresirani građani, za koje je ulaz besplatan i za koje će od 19 sati biti na raspolaganju i stručni voditelji.

Kako je danas bilo na otvorenju, pogledajte u našoj fotogaleriji.  (www.icv.hr, mlo,  foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”566884″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content