U Pakracu obilježena 28. obljetnica pogibije petorice policajaca Policijske postaje Virovitica u Domovinskom ratu

U ulici Kalvarija u Pakracu, u organizaciji Policijske uprave virovitičko-podravske i udruge HVIDRA Virovitica, danas (srijeda) je obilježena 28. godišnjica stradanja pripadnika specijalne policije, Policijske postaje Virovitica Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damira Salopeka i Darka Strugara koji su 11. prosinca 1991. godine poginuli boreći se protiv srbočetničkog agresora te njihovog suborca Željka Pempera koji je u akciji oslobađanja Pakraca poginuo 9. siječnja 1992.

Uz organizatora ove komemoracije – Udrugu HVIDR-a Virovitica i Policijsku upravu virovitičko-podravsku, počast poginulim virovitičkim policajcima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su pripadnici njihovih obitelji, policijskih uprava Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici policije Virovitice i Pakraca, Ministarstva branitelja RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, predstavnici gradova Virovitice i Pakraca te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

IMG 2369 Custom

Nazočnima, među kojima je bio i viši stručni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Anto Krišto, tom su se prigodom obratili izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, Miroslav Vacek, zamjenik gradonačelnice grada Pakraca Marijan Širac, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević i predsjednik HVIDRA-e Virovitica i član Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice Mirko Poljanac.

Siniša Knežević istakao je težnju da se sjećanje na poginule hrvatske policajce i branitelje nikada ne smije zaboraviti, a i ovaj događaj upravo ima taj cilj – da se ne zaboravi!

-I ove godine smo se okupili da odamo počast našim palim hrvatskim vitezovima koji su ovdje položili živote za obranu Domovine. Pakrac i Lipik su u Domovinskom ratu bili jedno od najvećih stratišta virovitičke policije. Tu na ovom području podnijeli su veliku žrtvu i velikim dijelom su zaslužni za oslobođenje Pakraca, Lipika i okolnih naselja od neprijateljskog agresora – napomenuo je Siniša Knežević.

IMG 2368 Custom e1576068162197

Predsjednik Udruge HVIDRA Virovitica Mirko Poljanac bio je i jedan od hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u obrani Pakračkog područja, a njegova sjećanja na te davne dane još su uvijek svježa.

-Naši hrabri policajci poginuli su tog kobnog 11. prosinca 1991. u jednoj od borbenih operacija kojoj je bio cilj oslobađanje grada Pakraca. Virovitička policija bila je na teškim terenima u Domovinskom ratu, a Pakrac i Lipik, odnosno područje ova dva grada bila su zasigurno jedni od najtežih, gdje je palo najviše hrvatskih žrtava. Zbog toga smo poduzeli sve da se ovo ne zaboravi. Uz pomoć gradova Pakraca i Virovitice podigli smo spomen obilježje na Kalvariji, a zahvaljujući Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj i Udruzi HVIDRA Virovitica svake godine obilježavamo ovu važnu obljetnicu – rekao je Mirko Poljanac.

IMG 2366 Custom

Polaganju vijenaca tom prigodom pridružilo se i izaslanstvo Općine Gradina na čelu s načelnikom Markom Ajčekom. Nakon toga je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu služena sveta misa za poginule hrvatske branitelje. Dan kasnije, 12. studenoga u 9 sati u hali Viroexpo u Virovitici održat će se memorijalni malonogometni turnir koji će se ove godine po prvi put u organizaciji Policijske uprave virovitičko-podravske i Udruge HVIDRA Virovitica te pod pokroviteljstvom Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije održati u Virovitici.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”568450″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content