U Virovitici održana radionica i okrugli stol na temu provođenja prve faze Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije i Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, organizirali su u Virovitici radionicu i okrugli stol na temu provođenja prve faze reorganiziranog Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice (NPP RVM).

U uvodu radionice i okruglog stola, nazočne su pozdravili: Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva, Ante Ćorušić iz KBC-a Zagreb inače, predsjednik Povjerenstva za koordinaciju NPP ranog otkrivanja raka vrata maternice; Krunoslav Capak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Miroslav Venus ravnatelj Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije te virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je između ostalog istaknuo:

IMG 8818
foto: K. Toplak

– Uvjeren sam kako će se na području Virovitičko-podravske županije kroz ovaj pilot projekt, ostvariti zacrtani ciljevi Programa i da će se u konačnosti smanjiti broj pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice, kao poboljšanje kvalitete žena ciljane populacije.

Jednodnevna radionica “Prva faza reorganiziranog nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice – organiziranje, provedba, praćenje”, održana je u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije.

Cilj radionice i okruglog stola bio je informirati i educirati provoditelje o aktivnostima i protokolu provedbe prve faze reorganiziranog programa NPP RVM s novim pristupom (primarno testiranja na HPV) na području Virovitičko-podravske županije te temeljem zaključaka donesenih tijekom rasprava izraditi okvirni plan aktivnosti za 2020. godinu. Dodatni cilj je doprinos prevenciji i programima probira raka vrata maternice te unaprjeđenju i promicanju zaštite zdravlja žena u Hrvatskoj.

IMG 8830
foto: K. Toplak

Prema podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2016. godine od raka vrata maternice oboljela 319 žena (stopa 14,8/100.000), a umrlo je 115 žena (5,3/100.000). Rana detekcija promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka vrata maternice. Prepoznavši navedeni javnozdravstveni prioritet Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici 15. srpnja 2010. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, s čijom se provedbom započelo 1. prosinca 2012. godine. Cilj programa je smanjiti incidenciju i mortalitet raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj kroz primjenu brzog i jednostavnog probirnog testa. U 2018. godini započelo se s planiranjem i pripremama regionalne provedbe prve faze reorganiziranog NPP RVM u Virovitičko-podravskoj županiji s novim pristupom koji uključuje primarno testiranja na HPV za žene određene dobi.

Slijedom navedenog, na okruglom stoluje predstavljen plan i protokol provedbe prve faze reorganiziranog NPP RVM, a raspravljalo se i o budućim koracima koji su potrebni za provedbu.

(www.vpz.hr, www.hzjz.hr)

[g-gallery gid=”570991″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content