Virovitičko-podravska županija lider po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika, zaštiti okoliša, ulaganjima u poljoprivredu, po investicijama među tri u Hrvatskoj

Prema preciznim podacima Otvorenog proračuna, projekta Hrvatske zajednice županija, Virovitičko-podravska županija je vodeća HR županija po povlačenju EU sredstava, sa 1.769,00 kuna „po glavi stanovnika“ trostruko više od hrvatskog prosjeka. Vodeća je i po ulaganju u poljoprivredu, sa 606,06 kuna „po glavi stanovnika“, dok se „u zaštiti okoliša“ svrstala među tri najbolje županije u Hrvatskoj.

Krenimo redom. Brojne energetske obnove, škola, domova zdravlja, trasirale su put Virovitičko-podravskoj županiji na treće mjesto u 2018. godini, u kojoj je „po glavi stanovnika“ izdvajala 88,00 kuna, dok je hrvatski prosjek 38,00. Gledajući pak 2019. godinu, naša županija je bila druga u Hrvatskoj sa 201,00 kunom (HR prosjek je bio 63,00 kune)

Naša županija je za zaštitu okoliša u Proračunu za 2018. izdvajala 2, a u 2019. 3 posto, te se po tome pozicionirala među tri hrvatske županije. HR prosjek udjela Proračuna iznosio je 1 posto. I po investicijama Virovitičko-podravska županije je, bilježi Otvoreni proračun, u 2018. bila 3. u Hrvatskoj. Po glavi stanovnika je izdvajala 1.367,00 kuna, bitno više od HR prosjeka koji je iznosio 775,00 kn. Gledajući udio u Proračunu, on je bio visokih 26 posto u 2018. uz porast na 32 posto u 2019.

Gledajući pak ulaganja u poljoprivredu, Virovitičko-podravska županija kao poljoprivredno orijentirana županija, sa 51.415.964,00 kunu je treću u Hrvatskoj, no u ukupnom Proračunu, navedeni iznos se zaustavio na udjelu od 10,3 posto, najviše u Hrvatskoj u 2019. godini. Po glavi stanovnika to je 606,06 kuna, a to nema nitko u Hrvatskoj. U tome, najznačajniju ulogu imaju sustavi navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac i Đolta, kao i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu.

– Godinama smo pripremali projekte, spremali projektnu dokumentaciju, imali potrebne sve dozvole i čekali otvaranje natječaja. I zato nije čudno da smo vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava, s naglaskom na zaštitu okoliša, investicijama ili po ulaganjima u poljoprivredu. Uostalom, Virovitičko-podravska županija je godinama već orijentirana prema EU sredstvima, ali i poljoprivredno orijentirana županija. Upravo smo kroz EU sredstava, uz veliki angažman naše Razvojne agencije VIDRA-e, ali i mogućnosti resornih ministarstava, omogućili mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, dobivanje bespovratnih sredstava za poljoprivredu, nabavku mehanizacije, ulaganje u modernizaciju. Naša Razvojna agencija VIDRA je „lokomotiva“ pomoći poljoprivrednicima. Samo u 2018. godini VIDRA je provela 194 projekta za poljoprivrednike te male i srednje poduzetnike u ukupnoj vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na projekte za poljoprivrednike 158 projekata ukupne vrijednosti gotovo 385 milijuna kuna – naglasio je župan Igor Andrović.

Već godinama, od vremena župana Tomislava Tolušića, Virovitičko-podravska županija je orijentirana prema EU sredstvima. Podaci Otvorenog proračuna, kazuju kako je VPŽ u 2018. bila na 2. mjestu u RH sa 889,00 kuna po glavi stanovnika, više nego dvostruko više od hrvatskog prosjeka koji je iznosio 318,00 kuna. Još su bolji podaci za 2019. u kojoj je Virovitičko-podravska županija na samom vrhu, sa 1.769,00 kuna po glavi stanovnika, više od „trostruko više“ od HR prosjeka koji je 502,00 kune. Gledano po pojedinoj županiji, udio prihoda po osnovi povlačenja novaca iz EU fondova varira od 4% do 30%. Virovitičko-podravska je iznad prosječna, jer njen udio je 30 posto u ukupnim prihodima i primicima ili 150.057.452,00 kuna.

Najznačajniji projekti koji se centrirali VPŽ na vrhu, su: projekti navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac, Poduzetnički inkubatori u Slatini, Orahovici i Pitomači, Tehnološko-inovacijski centar, Projekt EV 13 GAP (Kurija Janković II. faza), Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, Uređenje parka i perivoja u Suhopolju, Energetska obnova domova zdravlja VPŽ. (vpz.hr, hrvzz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)