Radionica za poljoprivrednike o raspisanim natječajima za podizanje konkurentnosti tovnog govedarstva

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 2. prosinca prošle godine tri natječaja iz podmjere 4.1., za koje je zaprimanje zahtjeva za potporu počelo od 2. siječnja ove godine. Radi se o natječajima za provedbu tipa operacije 4.1.1. »Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« – tovno govedarstvo, Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2. »Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš« te Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.3. »Korištenje obnovljivih izvora energije«.

Na radionici koju je danas (četvrtak) viša stručna savjetnica u Hrvatskoj poljoprivredno šumarskoj savjetodavnoj službi VPŽ Ljubica Kravaršćan održala u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, nazočni su dobili informaciju o samom natječaju i navedenim mjerama, a koji se po određenim stavkama razlikuje od prijašnjih natječaja.

IMG 20200109 110835 Medium

– Najbitnija razlika je u tome što se na ovaj natječaj mogu prijaviti samo korisnici koji su zainteresirani za tovno govedarstvo – istakla je Ljubica Kravaršćan te dodala da za prijavu na ovaj natječaj moraju biti ispunjeni još neki uvjeti.

TENDENCIJA SMANJENJA BROJA FARMI U HRVATSKOJ I DALJE TRAJE

– Korisnici za prijavu na mjeru 4.1.2. mogu biti samo oni koji su se prijavili za mjeru 4.1.1., a prihvatljivi korisnici za mjeru 4.1.3. su samo oni koji imaju namjeru proizvoditi iz obnovljivih izvora energije za korištenje za svoje vlastite potrebe, odnosno isključivo za primarnu proizvodnju. Ove mjere u svakom će slučaju pomoći proizvođačima, tim više što je situacija u stočarstvu u Republici Hrvatskoj vrlo loša. Svjedok sam da je svakim danom broj farmi u Hrvatskoj sve manji, a za to postoje dva bitna razloga. Otkupna cijena mlijeka, koja je u prosjeku oko 2 kune, je i više nego nedovoljna za bavljenje tim poslom, a drugi, možda još veći razlog, je nedostatak kvalitetnog tovnog materijala zbog čega se kod nas govedarstvo ne razvija na onaj način kako bi se to očekivalo – rekla je tom prigodom viša stručna savjetnica Ljubica Kravaršćan.

OVE MJERE POMOĆI ĆE NAM ZA KONKURENTNOST NA TRŽIŠTU

Jedan od zainteresiranih poljoprivrednika za natječaj bio je i Darijo Sajko, vlasnik OPG Sajko iz Čađavice.

– Bavimo se uzgojem žitarica na oko 140 hektara površine i zainteresirani smo za kupnju silosa na drvnu sječku iz biomase obnovljivih izvora energije – otkrio nam je Dario napomenuvši da bi tako troškove sušenja žitarica sveli na nulu.

51677761 2276562916002591 6834426289546330112 n

– Tako bi definitivno imali prednost pri određivanju cijene što bi rezultiralo i konkurentnošću na tržištu. Mjeru iz operacija 6.1.1. ”Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima” koristimo od 2015. a prošle godine smo započeli i s 6.2.1. ”Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima” Programa ruralnog razvoja RH te s mjerom o kojoj je i danas riječ na ovoj radionici 4.1.1. – rekao nam je mladi poljoprivredni proizvođač Dario Sajko iz Čađavice. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”574220″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content