U Brusniku održana komemoracija povodom 28. obljetnice stradanja hrvatskih vitezova iz Virovitice

Ispred spomen obilježja u Brusniku, u organizaciji Grada Virovitice i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice, danas (petak) je održana komemoracija na kojoj su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, braniteljske udruge i brojna izaslanstva odali počast hrvatskim vitezovima, pripadnicima slavne virovitičke 127. brigade koji su poginuli u akciji oslobađanja ovog sela.

U akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca 29. prosinca 1991. godine nestalo je dvanaest hrabrih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade. Nakon nekoliko dana saznalo se da su svi poginuli i mučki masakrirani.

Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše Domovine.

m IMG 3420Uz obitelji poginulih i njihovih suboraca počast su odali i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, predsjednik UDVDR RH i nekadašnji zapovjednik slavne 127. brigade HV, general pukovnik Đuro Dečak, predstavnici Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenikom župana Darkom Žužakom, Grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek Golinac, Grada Pakraca na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem, načelnici općina Gradina i Špišić Bukovice Marko Ajček i Hrvoje Miler, predstavnici policije na čelu s načelnikom Policijske uprave virovitičko-podravske Sinišom Kneževićem, brojni predstavnici braniteljskih udruga predvođeni predsjednikom Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice Zvonkom Kožnjakom te ostali sudionici ove tužne, 28. po redu obljetnice stradanja hrvatskih vitezova.

U svojim su govorima Josip Đakić, Đuro Dečak, Darko Žužak, Ivica Kirin, Miroslav Ivančić i Zvonko Kožnjak svi od reda osudili činjenicu što ni do današnjeg dana nitko nije odgovarao za masakr pripadnika slavne postrojbe 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica. Na sam tijek akcije, kao i općenito oslobađanje zapadne Slavonije, nazočne je podsjetio predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak istakavši i ovaj put veliku zaslugu virovitičkih bojovnika.

m IMG 3334– U razdoblju od 1. studenog do 30. prosinca 1991. u Operaciji Otkos-10, virovitički bojovnici su na svom području djelovanja oslobodili 36 sela i gradova. Kada je cijela Hrvatska krvarila nakon pada Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta, ovdje na području Zapadno-slavonskog ratišta Hrvatska vojska je oslobađala mjesto po mjesto na više pravaca i tako ponovno vratila samopouzdanje, pobjednički zanos, vjeru u Hrvatsku državu i njeno vodstvo na čelu s prvim predsjednikom RH doktorom Franjom Tuđmanom – rekao je tom prigodom Zvonko Kožnjak.

m IMG 3344Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin u svom obraćanju nazočnima napomenuo je da ova komemoracija nije namijenjena samo poginulim Virovitičanima i drugima koji su ovdje dali život, nego i odavanje počasti Republici Hrvatskoj.

– Osim što odajemo počast poginulima, naš zajednički zadatak, kako vama koji ste oslobodili ovu zemlju, tako i nama koji živimo u slobodnoj državi, da svi zajedno vratimo povjerenje ljudima i da uložimo zajedničke napore kako bi institucijama koje to nedovoljno poštuju ukazali na vrijednost Domovinskog rata i njegovu hrvatsku žrtvu – napomenuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

m IMG 3348Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak istakao je tadašnje jedinstvo hrvatskih branitelja kao obrazac po kojemu bi se i danas svi zajedno trebali ponašati.

– Stoljetni nacionalni interesi bili su osamostaljenje hrvatske, a koje smo svi zajedno neovisno o nacionalnosti, dobi, stranačkoj opredijeljenosti i ostvarili u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji, ali i ostali građani tada su pokazali hrabrost i domoljublje, a držim da bi to jedinstvo trebalo postojati i danas, u miru – zaključio je zamjenik župana Darko Žužak.

m IMG 3353General-pukovnik Đuro Dečak istakao je važnost komemoracija kao odavanje počasti i sjećanje na one koji su dali najveći obol za stvaranje hrvatske države, ali napomenuo i značaj da se ovi slavni dani nikada ne bi smjeli zaboraviti.

– Volio bih da ova imena ne ostanu samo na ovoj ploči, nego i školama, vrtićima, na ulicama i svim drugim javnim mjestima jer to je najmanje što hrvatski branitelji zaslužuju – napomenuo je između ostalog general Đuro Dečak.

m IMG 3356Predsjednik HVIDR-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić i ovom je prigodom iskazao zabrinutost što neke naše institucije ne poštuju važnost hrvatskih branitelja niti priznaju njihovu zaslugu za slobodu i opstojnost Hrvatske.

– Hrvatske žrtve i općenito sav hrvatski narod zaslužuje da se zločinci koji su počinili zvjerstva nad našim ljudima propisano kazne, a ne da su abolirani. Ti isti zločinci još uvijek slobodno šeću našim ulicama umjesto da budu procesuirani. I ovom prilikom ukazujem vam na taj veliki propust, s ovog stratišta gdje je 12 bojovnika 127. brigade HV skončalo svoj život za slobodu države Hrvatske – u svom emotivnom obraćanju istakao je između ostalog Josip Đakić.

Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još sedam pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić, kojima je prije dvije godine postavljena spomen ploča u Brusniku i kojima su sudionici komemoracije i ovaj put odali zasluženu počast.

IMG 20200110 112936 Medium

Svi nazočni odali su počast i petorici poginulih policajaca, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku, Darku Strugaru i Željku Pemperu kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu, nakon čega je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu održana i sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. (www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele, D. Fišli)

[g-gallery gid=”574338″]

[g-gallery gid=”574304″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content