Održana godišnja skupština Udruge pčelara Virovitica: Ove godine slave 100 godina postojanja

Udruga pčelara “Virovitica” održala je u društvenom domu u Milanovcu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je predsjednik Dubravko Milanović podnio izvješće o radu ove vrijedne udruge koja broji oko 170 članova. Ova udruga pokriva površinu od 655 kvadratnih kilometara, odnosno područje grada Virovitice te općina Špišić Bukovica, Lukač, Gradina i Suhopolje.

Prema podacima na području koje pokriva udruga, prošle je godine evidentirano 14.786 pčelinjih zajednica u 240 pčelinjaka kod 153 pčelara. Svi pčelari su se složili da su vremenske prilike u prošloj godini utjecale na cjelokupan prinos, koji je prema njihovim riječima podbacio za čak 40 do 60 posto. Također je istaknut već više godina prisutan problem – veliki uvoz nekvalitetnog meda s niskim cijenama. O tome se na skupštini očitovao i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, ujedno i član Udruge pčelara Virovitica i delegat u Hrvatskom pčelarskom savezu Željko Vrbos koji je tom prigodom pčelarima predstavio dio plana i programa pčelarskog saveza koji se odnosi upravo na skoro rješavanje tih problema.

-Suradnja sa Ministarstvom poljoprivrede RH nikad nije bila bolja, a saznanja smo da se uvoz takvog meda smanjio u odnosu na prethodne godine, a tu tendenciju očekujemo i dalje. Zajedničkim ćemo snagama nastojati rješavati probleme tako da smo na pragu dostignuća da dobijemo naknadu po pčelinjoj zajednici kao naknadu za oprašivačku djelatnost, a dok se to ne riješi tražit ćemo već ove godine da Ministarstvo poljoprivrede da potporu, odnosno izvjesna financijska sredstva, ili da pčelarstvo uključi u iznimno osjetljiv sektor kako bi stvorili put da se dodatno mogu poticati pčelinje zajednice kao naknada za oprašivačku djelatnost koja bi bila direktan oblik potpore svakome pčelaru – obećao je tom prigodom Željko Vrbos. 

Predsjednik Dubravko Milanović tom je prigodom podsjetio sve nazočne da će ove godine ova vrijedna udruga proslaviti i svoju stotu obljetnicu postojanja te da će se tim povodom u rujnu održati prigodna svečanost na kojoj će se zaslužnim pčelarima uručiti i priznanja za njihov rad i doprinos, kao i za osobni uspjeh. Sve nazočne virovitičke pčelare pozdravili su i obećali i daljnju suradnju županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša i ostali gosti.  (www.icv.hr, bs) 

[g-gallery gid=”581342″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content