Orahovački Jaglac predstavio projekt kojemu je cilj obrazovanje i zapošljavanje osoba s teškoćama

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ Orahovica organizirala je Javnu tribinu promocije projekta ”Unaprjeđenje kompetencija koje doprinose trajnoj socijalnoj uključenosti”. Koordinator projekta Robert Terfaloga naglasio je kako je nositelj projekta Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije “Kamenčići”, a partneri orahovačka udruga Jaglac te Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Regoč” Slavonski Brod.

-Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Zavod za zapošljavanje, ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1.043.338 kuna, a razdoblje provedbe je od 11. siječnja 2019. do 11. siječnja 2021. Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti 30 pripadnika ciljne skupine osoba s invaliditetom i mladih do 29 godina povećavajući razinu njihove zapošljivosti kroz edukacije, a u skladu s potrebama tržišta rada unutar Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije. Svrha projekta je povećanje mogućnosti ulaska na tržište rada po 10 osoba s invaliditetom na području Šibensko-kninske županije, 10 Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije kroz održavanje programa obrazovanja odraslih za uzgajivača voća, povrća i prerađivača ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Tu je i održavanje programa neformalnog obrazovanja, specijalizirane radionice poljoprivrede, meke vještine i informatičke radionice, a čime bi se istodobno doprinijeli smanjenju socijalne isključenosti i dodatne marginalizacije – kaže Terfaloga te naglašava kako 50 posto osoba s invaliditetom nema završeno osnovnoškolsko obrazovanje u Virovitičko-podravskoj i Šibensko- kninskoj županiji, samo 17 posto ima srednju stručnu spremu na području VPŽ, a 35 na šibenskom području, dok je 32,1 posto mladih do 29 godina nezaposleno na području Brodsko-posavske županije.

Jaglac koordinator Robert

– Kroz provedbu projekta bit će održane tri tribine, tri sudjelovanja na sajmu poslova po jedno u svakoj županiji a na kojima će sudjelovati lokalni dionici na tržištu rada te jedan sastanak Saveza Udruga članica osoba s intelektualnim teškoćama u Zagrebu s ciljem upoznavanja projekta te predstavljanja projektnih aktivnosti i rezultata ostalim predstavnicima Saveza. Projekt bi trebao poslužiti kao primjer dobre prakse i uspješni model aktivacije ciljne skupine na tržištu rada. Očekujemo kako će 80 posto korisnika iz tri županije nakon završetka osposobljavanja biti aktivniji na tržištu rada, a edukacijama prilagođenim objema ciljnim skupinama korisnici će steći dodatnu motivaciju, nova znanja, a u konačnici dodatno smanjiti rizike od socijalne isključenosti – zaključio je Terfaloga.

Tribini su uz članove udruge Jaglac bili nazočni Sonja Gluvaković Gotler u ime Grada Orahovice uputivši pohvalu Jagalcu za provedbu projekta te naglasivši kako će Grad biti otvoren za svaki vid suradnje. Pedagoginja Srednje škole ”Stjepan ivšić” Orahovica Snježana Konopek istaknula je odličnu suradnju škole i Jaglaca i poželjela da se ista nastavi u kroz ovaj projekt. Aleksandra Trgovčević iz CSS-a Slatina, podružnice Orahovica poželjela je sreću Jaglacima u novom zapošljavanju, a potom se obratio Vedran Knežević iz HZZ-a podružnice Virovitica.

-Drago nam je da surađujemo i vjerujemo kako će sve to potrajati na obostrano zadovoljstvo. Nadamo se kako ćemo kroz mjere javnog rada i ove godine barem nešto učiniti kako bi i dijelovi ovog projekta bili zadovoljeni – rekao je Knežević. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content