Fra Vedran Kos: Preporučujemo se molitvama sv. Roku, zaštitniku od virusa, kuge i zaraznih bolesti

Hrvatski biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije (HBK), obratili su se tijekom vikenda pismima svojim vjernicima i pozvali ih na poštivanje Vladinih mjera prevencije protiv širenja bolesti Covid-19. Uputili su pritom i apel da mjere prevencije ne budu razlog zbog kojeg će zanemariti svoju vjeru. Predsjednik HBK, nadbiskup zadarski Želimir Puljić u svom pismu vjernicima pozvao je: „dužni smo provoditi i sve mjere prevencije i opreza koja se propisuju.

Zavodu za javno zdravstvo i Županijskom stožeru, medicinskom osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i pomažu ugrožene, stare i bolesne izražavamo osobitu podršku i zahvalnost“, poručio je, između ostalog, u pismu.

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević pozvao je sve vjernike Požeške biskupije da na čelu sa svojim svećenicima u sadašnjim okolnostima posvjedoče veliko povjerenje u Boga i predanje svoga života u Njegove ruke.

– Na taj način očitujte oslobođenost od pretjeranog straha i panike, unosite mir među pojedince, obitelji i društvo te budite odgovorni u svom djelovanju, primjereno stanju ugroženosti – ističe u pismu biskup Škvorčević.

MISE ZASAD PO REDOVNOM RASPOREDU

U svim crkvama diljem naše županije mise se zasad služe po redovnom rasporedu, a župnici su dobili naputak da procijene stanje u svojoj župi i u skladu s općim preporukama nastoje organizirati one pastoralne programe koji po njihovu razboritu sudu neće izvrgnuti opasnosti zdravlje sudionika slavlja.

U nekim župnim crkvama škropionice su prazne, a na misama je zamjetno manji broj vjernika, koji, koliko je moguće, poštuju mjeru potrebnog razmaka od barem jednog metra. Sukladno preporukama tijekom euharistije izostavlja se čin pružanja mira jednih drugima, a vjernici sami odlučuju žele li pričest na ruku ili usta.

OTKAZAN VJERONAUK

Otkazani su vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike, a nema ni bolesničkog pomazanja u Općoj bolnici Virovitica. Preporuka je vjernicima da na misu ne dolaze ako imaju simptome respiratornih bolesti, temperaturu i ne osjećaju se dobro. U svom obraćanju vjernicima u nedjelju fra Vedran Kos iz virovitičke Župe sv. Roka istaknuo je kako je opravdan izostanak s nedjeljne svete mise u slučaju straha od zaraze koronavirusom, kao i drugih misa.

-Svi oni koji ovih dana neće pohoditi nedjeljnu misu opravdani su i ne moraju nedolazak ispovijedati kao propust – strah od koronavirusa je opravdan i svi se moramo odgovorno ponašati. Ovo je prilika da vrijeme koje provedemo kod kuće iskoristimo za molitvu, osobito Majci Božjoj, Gospi od zdravlja, ali i našem sv. Roku, koji je zaštitnik od kuge, epidemije, ali i svih zaraznih bolesti.

Screenshot 2020 03 16 Vedran Kos
foto: Facebook, fra Vedran Kos

Građanima Virovitice čiji je zaštitnik sv. Rok kroz povijest učinio čuda, ali i svima koji vjeruju u moć i zagovor svetaca važno je reći da nije bilo opake kuge, ne bi danas bilo ni ovako veličanstvene crkve. Koji vjeruju neka mole, a koji ne, neka poštuju! – zamolio je fra Vedran vjernike s oltara, ali i putem društvenih mreža, naglasivši još jednu zanimljivost – uz sv. Roka, u virovitičkoj crkvi iznad glavnog oltara nalaze se još dva zagovornika: sv. Sebastijan i sv. Rozalija Rimska (Palermska).

-Ovaj trojac čini svece zaštitnike crkve i grada upravo od bolesti, tada kuge i kolere, a danas uopće svih zaraznih bolesti. Nije beznačajno imati i to na umu. Osim što krase našu velebnu crkvu tu su i da nas zagovaraju i pomažu u ovim virusnim vremenima! Zazovimo ih ponekad – pozvao je vjernike fra Vedran Kos.

VOLONTERI SPREMNI

Zagovor sv. Roku vjernicima i svećenicima su preporučili i biskupi, s molitvom koja je diljem Hrvatske izmoljena u nedjelju, a zasigurno će naći svoje mjesto i u obiteljskim molitvama ovih dana. Svećenici su pozvali na odgovornost, ali i smirenost, u pridržavanju mjera protiv koronavirusa, naglasivši kako je ovo slika jedne ozbiljne korizme koja od čovjeka traži pouzdanje u Boga, ali i ustrajnost u molitvi i brizi za drugoga.

Tako se na razini župa oformljuju skupine volontera koje će pomoći svima onima koji ovih dana ne mogu po namirnice, lijekove i druge potrepštine, koji će drugima biti trajno na raspolaganju dok god se mjere borbe protiv koronavirusa ne ukinu. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content