Još dvije osobe iz Virovitičko-podravske županije u izolaciji pod sumnjom na koronavirus: Čekaju se nalazi

Županijski Stožer civilne zaštite danas je održao press konferenciju na kojoj je objavio da su trenutno u izolaciji u virovitičkoj bolnici dvije osobe na koje se sumnja da imaju koronavirus. Naime objema osobama uzet je uzorak koji je poslan na testiranje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te se rezultati očekuju danas ili sutra ujutro.

Prema riječima epidemiologa Miroslava Venusa, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok”, dok je jedna od osoba cijeli proces obavila prema uputama, druga ih se nije pridržavala.

IMG 5f8d283388f1aa100febc238b18c518d V
Foto: K. Toplak

-Zbog neodgovornog ponašanja dotičnog pojedinca koji se nije pridržavao svih naših apela, poziva i uputa ponavljam ih još jednom. Tko god ima bilo kakve simptome od strane respiratornog trakta, dakle povišenu tjelesnu temperaturu, šmrcanje, curenje nosa, kašljanje, kihanje i slično, neka ne dolazi samoinicijativno ni kod jednog liječnika. Ni na primarnoj ni sekundarnoj razini prije nego što se najavi telefonom. Mislim da stvarno možemo reći da smo jako široko dostupni sa svim mogućim brojevima telefona da smo to medijski jako dobro iskomunicirali. Moramo se svi skupa potruditi da nam se ne dogodi da virus uđe u zdravstveni sustav i zato postavljamo i fizičke barijere – rekao je Venus i naglasio:

– Nemojte odjuriti kod svog izabranog liječnika u čekaonicu ili objedinjeni hitni bolnički prijem, a da se prije toga telefonom ne najavite jer je nužno da se prije toga prođe trijaža – rekao je doktor, dodavši kako je srećom medicinsko osoblje preventivno koristilo zaštitnu opremu i nije došlo do mogućeg kontakta koji bi ih ugrozio.

Apel građanima, posebice onima koji su u samoizolaciji, uputio je i župan Igor Andrović.

IMG 15f450029780d41e0eda0bf36db463c2 V
Foto: K. Toplak

-Oko 150 osoba se nalazi u samoizolaciji na području Virovitičko-podravske županije i ponovno apeliram zbog sigurnosti zdravlja naših građana da poštuju pravila samoizolacije. Dakle svi koji su dobili rješenja za samoizolaciju poštujte ta pravila, ne izlazite i na stvarajte strah među građanima. Većina građana poznaje jako dobro svoje sumještane, znaju koji su bili izvan Hrvatske, znaju koji su otprilike dobili mjere samoizolacije i apeliram da te mjere poštuju. Ne samo zbog toga što se stvara panika, nego zbog toga što su se do sada svi oboljeli zarazili izvan Republike Hrvatske ili su zaraženi u doticaju s osobama koje su se vani zarazile – naglasio je župan Andrović, objasnivši kako će prvi o rezultatima testova izvijestiti Nacionalni stožer civilne zaštite.

– Kada se dogodi slučaj da osoba s područja Virovitičko-podravske županije bude pozitivna na koronavirus, prvi će o tome izvijestiti Nacionalni stožer, a nakon toga ćemo mi kao Županijski stožer organizirati tiskovnu konferenciju i detaljnije o tome izvijestiti. Jučer je donesen novi zakon koji govori da je Nacionalni stožer vrh i donosi odluke koje poštuju svi stožeri niže razine – rekao je župan Andrović i zahvalio svima koji u ovim uvjetima i dalje obavljaju svoj posao, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, policajcima, vatrogascima, blagajnicima, medijima i svima ostalima.

Načelnik Stožera, zamjenik župana Marijo Klement priključio se apelu pridržavanja mjere samoizolacije

– Policijski službenici provode provjeru onih koji se ne pridržavaju samoizolacije. Do sada je pet osoba zatečeno u kršenju i takvo ponašanje ugrožava cijelu zajednicu. Pozivam građane da na 112 prijave one za koje znaju da im je izrečena mjera samoizolacije. Prijava je anonimna, a policija i sanitarni inspektor će djelovati – naglasio je Klement.

IMG fba639ddab591887031ac4ffbe91e7fb V
Foto: K. Toplak

Na press konferenciji javnosti se obratio i ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Ivica Fotez koji je objasnio ulogu izdvojene ambulante u Cabuni.

– Ta ambulanta nije ambulanta za bolesnike s koronavirusom, nego je izdvojena ambulanta kao rezervni call centar. Ranijih dana i tjedana imali smo prenatrpavanje na broj 112 gdje su bila pitanja u vezi s koronavirusom i ti svi pozivi su prespajani doktoru Venusu i doktorici Petrovčić koji su bili zatrpani, recimo to tako, trivijalnim pitanjima. Zbog toga je organizirana ta izdvojena ambulanta gdje se preusmjeravaju pozivi, ali isključivo onih stanovnika čiji liječnik trenutno ne radi. I dalje se oni moraju javiti isključivo svom odabranom liječniku za sve nejasnoće i sva pitanja i eventualno nekakve simptome koje imaju. Ako slučajno liječnik ne radi, a oni imaju nekih nedoumica ili pitanja, onda se mogu javiti u tu ambulantu – objasnio je doktor Fotez, dodavši da u slučaju da se prilikom razgovora spozna da bi bilo dobro obaviti i klinički pregled, onda će se telefonski dogovoriti njihov eventualni dolazak.

IMG 641cba16b0cec7a7fb8cd615d5e068d6 V
Foto: K. Toplak

Druga tema press konferencije bila je Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koja je na snazi od ponoći. Župan Andrović naglasio je kako se sve informacije o tome mogu potražiti na službenim stranicama Stožera civilne zaštite RH ili na stranicama Virovitičko-podravske županije ili kontaktirati Stožer civilne zaštite VPŽ. Pressici su nazočili i ravnatelj OB Virovitica Dinko Blažević, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Lahorka Weiss i voditelj službe Civilne zaštite Virovitica Josip Job, također članovi Stožera. (www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

IMG 7ec96709f864f64411ca7edd251364a5 V
Foto: K. Toplak

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content