Smanjuju se ozonske rupe, ozonski omotač mogao bi se oporaviti

Ozonski omotač u sve je boljem stanju te postoji mogućnost da se u potpunosti oporavi, otkriveno je novom studijom. Ova je studija dokazala kako je moguće preokrenuti negativan utjecaj na okoliš ako cijeli svijet poduzme neke akcije, piše Večernji.hr.

Ozonski omotač zaštitni je sloj u stratosferi koji apsorbira većinu ultraljubičastoga zračenja koje dopiru od sunca. Glavna autorica studije, Antara Banerjee, rekla je za The Independent:

– Pronašli smo znakove klimatskih promjena na južnoj hemisferi, točnije u obrascima cirkulacije zraka. Izazov je bio dokazati kako su te promjene nastale smanjivanjem ozonskih rupa – dodaje.

Drugo važno otkriće ove studije jest pronalazak novih dokaza kako se ozonske rupe smanjuju zahvaljujući Montrealskom protokolu. Montrealski protokol donesen je 1987. godine, a do danas ga je potpisalo 150 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Zemlje koje su ga potpisale obvezale su se izbaciti freone, halone i druge halogene ugljikovodike iz uporabe.

– To pokazuje kako je međunarodni ugovor bio uspješan i kako možemo preokrenuti štetu već napravljenu našem planetu. Sve u svemu, to su dobre vijesti za borbu protiv klimatskih promjena – kaže.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content