U Hrvatskoj 39 ljudi zaraženo koronavirusom, policija izdaje kazne od 8000 kuna za kršenje izolacije

Županijski Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije sinoć je potvrdio da je i 39. osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom. Osoba je s osječkog područja te je treća zaražena na tom području. Kako doznaje Glas Slavonije, radi se o jednom od pet članova uže obitelji bračnog para iz Ernestinova koji su od petka hospitalizirani u KBC-u Osijek.

Ujutro će biti poznati i rezultati za još 11 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim bračnim parom ili su bile u zaraženim područjima. Svih 11 osoba nalazi se u izolaciji.

Županijski stožer Osječko-baranjske županije najavio je press konferenciju za danas u 11 sati.

Podsjetimo, Nacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti jučer u 16 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj.

Alemka Markotić je potvrdila još jedan slučaj zaraze i dodala kako je osoba u dobrom stanju uz povišenu temperaturu. Riječ je o 38. osobi u Hrvatskoj. Ministar Beroš je rekao kako se radi o sportašici koja se nedavno vratila s natjecanja u Rumunjskoj, piše Index.hr.

Ministar Božinović je otkrio kako policija puni podatke o osobama kojima je određena samoizolacija te kako će provjeravati drže li se osobe mjera.

– Postupat ćemo i po dojavama građana – rekao je i dodao kako policija postupa i izdaje kazne od 8000 kuna osobama koje se ne pridržavaju samoizolacije.

– Nadamo se  da će gužve kroz par sati biti riješene na granici – rekao je Krunoslav Capak i dodao kako će se ljude evidentirati skeniranjem putovnica.

– Ukoliko je osobi određena mjera samoizolacije, policija će obavještavati inspektore o tome – rekao je.

Ministar Božinović je rekao kako apeliraju na odgovornost svakog pojedinca.

– To se odnosi i na putovanja građana osim ako je nužna potreba, ali i na dolaske u Hrvatsku, bez obzira radi li se o strancima ili domaćim državljanima. Oni koji misle da je dobro doći za Uskrs moraju biti svjesni činjenice da nije izvjesno da će povratak u zemlje iz kojih dolaze biti moguć. Vidite da se režim granica svuda pooštrava – dodao je.

– Apeliramo, ostanite na mjestu, ne putujte, time samo povećavate rizik da se nešto dogodi – zaključio je. Ministar Vili Beroš je također poručio da sva putovanja treba odgoditi do daljnjeg.

Odgovarajući na pitanje kada se u Hrvatskoj može očekivati vrhunac, Krunoslav Capak je iznio svoje mišljenje, rekavši kako smo sada na uzlaznom kraju krivulje, a kada dođemo na fazu ravne crte, kada broj oboljelih na dnevnoj razini bude isti nekoliko dana, onda će početi padati.

– Kad EU dosegne svoju fazu ravne crte, i na nas će početi padati pritisak. Nama je važno da njih koji su pohvatali bolest vani uhvatimo, kao i njihove kontakte, i onda zaustavimo kroz rast. Ako se ovako nastavi, kroz neka dva do tri tjedna mogli bismo biti u fazi ravne crte po mojoj procjeni – rekao je. (index.hr)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content