Upozorenje MUP-a: Iako se prelazi na ljetno računanje vremena, još uvijek morate imati upaljena svjetla na vozilima

S obzirom na pomicanje sata i prelazak na ljetno računa nje vremena, MUP je poslao upozorenje vozačima o obavezno korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju koje je započelo 1. studenog prošle godine, a završava 31. ožujka 2020. godine.

Istaknuto je da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)

Također napominju da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Stoga apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, poručuju iz MUP-a. (www.icv.hr, rtk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content