ČAK 40 POSTO OBRTNIKA NE RADI Evo što su nam rekli vezano uz zatvorene kafiće, frizeraje i teretane

Čak 40 posto od ukupno 1207 aktivnih obrta na području naše županije zbog aktivnih mjera zaštite od pandemije koronavirusom Covid-19 prestalo je s radom! Ovaj zabrinjavajući podatak iskristalizirale su prve procjene koje je obavio komorski ured Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije i objavio ih javnosti prije nekoliko dana.

Podatci do kojih su došli govore kako najviše štete u ovom trenu trpe vlasnici obrta koji pružaju usluge uljepšavanja i njege (frizeri, kozmetičari, maseri, pedikeri i sl.). Više od 90 njih, odnosno, svi su prestali s radom. Slijede zatim obrti koji se bave ugostiteljstvom (barovi, catering, restorani, slastičarnice, smještaj) i budući da rade samo oni koji su mjerama odobreni, njihov broj pao je za čak 90 posto, odnosno čak 120 njih je “na čekanju”.

Situacija je zabrinjavajuća i u dijelu obrta koji se bave različitim uslugama – od cvjećara i aranžera, obrta za čišćenje i uređenje, onima u grafičko-tiskarskoj djelatnosti, fitness uslugama, igraonicama i obrtima za rekreaciju te obrtima za popravke. Ne radi svaki drugi. Čak 200, odnosno čak 50 posto njih u ovoj kategoriji sa svim svojim zaposlenicima stavilo je ključ u bravu.

Štetu trpe i autosaloni, knjižare, papirnice, obrti za servis ili nabavu tehničke opreme i uređaja – 40 posto njih više ne radi, dok traju ove mjere.

No, da sve ne bi bile same brojke, jer iza svakog obrta stoji bar jedna osoba, član obitelji ili nekoliko drugih zaposlenih u branši, zamolili smo ih da nam ispričaju svoja iskustva dok ne rade s korisnicima.

FRIZER “TIHO”: Kazniti sve koji sada rade na crno i riskiraju vlastito i tuđe zdravlje

Tihomir Lazić vlasnik je salona za muškarce „Tiho“ , koji se nalazi preko puta Autobusnog kolodvora u Virovitici.

– Nas  trojica: jedan djelatnik, moj sin i ja, koji radimo u salonu, prijavljeni smo za poticajna sredstva Vlade. Ako uzmemo u obzir sve troškove svakodnevnog života, za nas posao znači tek pokrivanje osnovnih potreba, a situacija u kojoj smo sad, kad ne možemo raditi, je prava katastrofa.

friz
foto: Facebook, Frizerski salon Tiho, arhiv

Ceh frizera Općine Pitomača uputio je ovih dana javni apel svima onima koji su nekolegijalni i “na crno” pružaju frizerske usluge po kućama, da prestanu s radom i ne ugrožavaju vlastito i tuđe zdravlje.

Naš sugovornik kaže da je ta, siva zona frizerskog posla, nešto na što je struka, nažalost, gotovo navikla. Nije rijetkost i da i neki pojedinci, kaže, koji imaju redovni posao, npr. u državnoj službi, u slobodno vrijeme “šišaju na crno”.

– Tu praksu bit će teško iskorijeniti i inače, no u ovom trenu je to potpuno nekolegijalno i opasno. Takvi bi svakako trebali biti kažnjeni. Ja sam osobno niz svojih dobrih prijatelja odbio, moramo biti prvi odgovorni i pokazati primjer drugima. Znam: da jednog ošišam, svi bi me tražili. Rad nam je zabranjen i toga se strogo držim. Poručujem i drugima: izdržimo još malo, svi smo u istom problemu i jedva čekamo da mjere završe – zaključio je Lazić.

MR. JACK: Najmodavac i dobavljači imaju razumijevanja 

U nezgodnoj situaciji našao se i Milan Šaponja, vlasnik Caffe & Night bara Mr. Jack, kafića koji je posebno u gradu poznat “kao broj jedan”, kada su u pitanju popularni studentski provodi četvrtkom.

-Kao i mnogi drugi poslodavci i vlasnici ugostiteljskih objekata, bio sam prisiljen privremeno staviti ključ u bravu. Takve je mjere propisao Nacionalni stožer civilne zaštite i treba ih poštovati. Što se tiče prometa i zarade, izgubili smo puno proteklog mjeseca, a tako će biti i u travnju, ali što je tu je, na to ne možemo utjecati. Svi čekamo rasplet situacije i nadamo se kako će aktualno stanje vezano uz pandemiju iz dana u dan biti sve bolje i kako će mjere što prije popustiti – kaže nam Šaponja.

Mr. Jack 1

Pomoć države u ovim vremenima i više je nego dobrodošla, barem što se tiče minimalnih isplata djelatnicima, čije neto plaće, putem mjere, osigurava HZZ.

-Naravno da mi je želja zadržati sve moje radnike, to su ljudi koji savjesno obavljaju svoj posao, koji doma imaju djecu, obitelji i sretan sam što je Vlada Republike Hrvatske pronašla način za isplatu, kako u potpunosti ne bi ostali bez mjesečnih primanja.

Isto tako, drago mi je što najmodavac, ali i dobavljači imaju razumijevanja za ovu situaciju. Mjesečni najam je stopiran i bit će tako dok se posao ponovno ne pokrene – naglašava.

Mr. Jack 2

Cijela ova priča ima i još jednu pozitivnu stranu. Vlasnik Šaponja “zasukao je rukave” i vrijeme kada kafić nije u funkciji iskoristio za uređenje vanjske terase, koja će vjerne goste dočekati u novom ruhu.

CASTELLO I SMILEY’S: Kafić smo otvorili samo mjesec dana prije krize 

U “nezgodnoj situaciji” našao se i riječki poduzetnik Andrija Đurčević, vlasnik dvaju ugostiteljskih objekata u Virovitici, Caffe bara Castello i Fast fooda Smiley’s.

– Kao i drugi vlasnici, bio sam prisiljen privremeno zatvoriti kafić, a to mi se dogodilo u najgorem mogućem trenutku. Otvorio sam ga otprilike mjesec dana prije pojave koronavirusa i donesenih mjera o zatvaranju ugostiteljskih objekata. Taman kad smo se počeli uhodavati u posao, sve je stalo.

castello 6

S nestrpljenjem očekujemo popuštanje mjera i da nastavimo tamo gdje smo stali – kaže nam Đurčević te naglašava kako djelatniku koji je obavljao posao konobara nije htio dati otkaz, već ga je “prebacio” u Fast food Smiley’s i sada radi kao dostavljač.

Fast food Smiley’s, kao i drugi objekti takve vrste nastavio je s radom, ali najveći je problem pad prometa.

93832638 1077561619278912 5403972055630610432 n

-Iako svi misle da nam je promet idelan u ovakvoj situaciji i da se velik broj građana okrenuo dostavi i brzoj hrani, to baš i nije tako. Većina ih je doma, imaju više vremena, kuhaju i promet nam je pao za otprilike 30 do 40 posto.

To mi u ovoj situaciji predstavlja najveći problem. Promet je pao, a kuharice moram isplatiti iz svog džepa, uz preostale troškove koji uključuju režije i najam. Imamo dozvolu za rad, posao i dalje obavljamo, tako da nisam uspio dobiti nikakve poticaje od države – kaže A. Đurčević s nadom da će se cjelokupna situacija ubrzo promijeniti na bolje.

CHOCOLATE CAFE: Zadržali smo svih šest radnika 

Dejan Herceg, vlasnik Chocolate Cafea u središtu Virovitice, ističe kako je ovih mjesec dana “mirovanja” iskoristio da obnovi lokal i usmjeri se na pozitivu – smišljanje nove ponude, za tren koji nestrpljivo čeka kao i ostali ugostitelji – kada će u lokalu i na terasi opet moći poslužiti goste.

– U lokalu nas trenutno radi šest i zadržali smo sva radna mjesta, jer koristimo mjeru u okviru potpore vlade sa HZZ-a. Imali smo brojne planove za početak sezone, ali nitko nas  nije mogao pripremiti za ovu situaciju, pa smo se snalazili iz dana u dan, s novim informacijama.

ChocoCafe
foto: Facebook Chocolate Cafe, arhivska fotografija

Otkako smo zatvoreni, sve smo stavili na odgodu i to vrijeme iskoristili da potpuno osvježimo i uredimo lokal. Bila je to prilika i da naučimo neke nove recepte i upoznamo se s aktualnim svjetskim trendovima – istaknuo je D. Herceg koji kaže kako mu, kao i drugim ugostiteljima, nedostaju ljudi, druženje i zadovoljni klijenti, najveća nagrada u ovom poslu.

– Budući da je epidemiološka situacija u našoj županiji odlična, nekako se nadamo da će se ugostiteljski objekti opet što prije otvoriti. Naravno da ćemo slušati sve preporuke Stožera i držati se svih mjera koje budu propisane – poručuje D. Herceg.

TERETANE: Treneri, sportaši i rekreativci “u niskom startu” 

U Virovitici smo telefonski „obišli“ dvije teretane: najstariju, koju vodi Body building klub „Fana“ i teretanu Powerlifting kluba „Virovitica“. Zaključak je jednostavan: i treneri, i sportaši i rekreativci složni su da jedva čekaju povratak za sprave, na treninge i nove izazove.

U “niskom startu” su svi vlasnici teretana, ali i korisnici. Svaki dan prate odluke Stožera, čekajući i onu koja će im omogućiti da svoja vrata opet otvore svima željnima zdravog tijela. Jer, iako su mnogi nastavili svoje individualne treninge kod kuće, slaba je to zamjena, kažu, u odnosu na sve ono što teretana i iskusan trener može dati u okviru kvalitetnog treninga.

fana
foto: arhiv

Fana je posljednjih nekoliko godina imala svojih pedesetak redovitih korisnika koji su gotovo svakodnevno dolazili na treninge.

U klubu očekuju da će se svi vratiti čim se, sukladno preporuci epidemiologa i stožera, njihova vrata opet otvore.  Ako to bude u ljeto, procjenjuju, korisnika će biti nešto manje, jer u to doba većina vježba na otvorenom.

Teretana Powerlifting kluba „Virovitica“, koja je otvorena prošlog ljeta, imala je  dvjestotinjak članova od kojih su neki manje, a neki više redoviti na svojim individualnim treninzima.

lift

– Teretana je zatvorena, ali mi ne sjedimo prekriženih ruku, nabavljamo nove sprave za vježbanje, čime ćemo postati još atraktivniji za korisnike, kada nam ponovno bude dozvoljen rad. Svakako očekujemo da se poveća broj naših članova – objasnio nam je predsjednik Powerlifting kluba „Virovitica“ Dražen Moslavac.

Oni klubovi kojima teretane nisu jedini izvor prihoda lakše će premostiti gubitak zatvaranja na ovo vrijeme, no zasigurno jedan velik dio njih ostat će u financijskim problemima, ako se mjere ubrzo ne ukinu, poručuju. (www.icv.hr, mlo, ts, mš, foto: arhivske fotografije)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content