Krenula je prva faza popuštanja mjera, evo što se sve danas mijenja

Danas kreće prva faza popuštanja mjera. Trgovine i uslužne djelatnosti koje ne ostvaruju direktan kontakt s klijentima, kao što su postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto-studio, danas otvaraju svoja vrata. Otvaraju se i knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare. Svi uz posebne uvjete. Dezinfekcija, fizička udaljenost, rad sa zaštitnom opremom, mjerenje temperature prije dolaska na posao, samo su neke od novina kojima će se svi morati prilagoditi.

Ministar Davor Božinović rekao je da uspjeh svega ovisi o tome kako će se svaki pojedinac ponašati, hoćemo li se pridržavati epidemioloških pravila i higijene.

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom i još jedna umrla osoba. Broj zaraženih je tako porastao na 2030, umrlih na 55, a izliječenih za 69, na 1103, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Jedna od novih odluka koja je odjeknula Hrvatskom, a koja na snagu stupa danas, je zabrana rada trgovina nedjeljom, blagdanima i praznicima. Rad će biti dozvoljen samo kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima te trgovinama na bezinskim postajama.

Što znači da supermarketi nedjeljom neće smjeti raditi što im je do sada, uz skraćeno radno vrijeme, bilo dopušteno.

Jednako tako, radno vrijeme od danas se vraća na staro, odnosno trgovine će moći raditi do 21 sat. One koje se odluče na radno vrijeme duže od 10 sati, morat će raditi dvokratno s pauzom od najmanje jednog sata, za koje vrijeme će se obavljati dezinfekcija i smjena radnika.

Odlukom Nacionalnog stožera od danas su, uz poštovanje strogih mjera zaštite, dopušteni treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorskih ekipa u najvišem stupnju natjecanja. U našoj županiji spomenute kriterije ispunjavaju samo rukometašice 1234 Virovitice, a prema informacijama iz kluba treninzi virovitičkih prvoligašica bi trebali početi početkom sljedećeg mjeseca.

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom, kao i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content