Ovako će izgledati odlazak u škole, crkve i frizeru. Propusnice ostaju do daljnjeg?

blank
Pixabay

Hrvatska je ušla u prvu fazu popuštanja mjera. Pred nama su još dvije faze, u kojima se otvaraju frizerski saloni, a počinju se održavati i mise. 11. svibnja trebala bi početi i škola.

Kako će to sve izgledati?

– Ako budemo išli prebrzo, upropastit ćemo ovo što smo do sada postigli i onda ćemo se jako brzo vratiti u blokadu – rekao je predstojnik Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka-Petešić jutros u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju govoreći o postupnom popuštanju zaštitnih mjera uvedenih zbog koronavirusa, piše Index.hr.

– Nama je cilj održivo popuštanje mjera – rekao je Frka-Petešić.

Frka-Petešić nije se složio s mišljenjem da su mjere u Hrvatskoj preoštre u odnosu na neke druge zemlje.

– Bojim se da će se one zemlje koje brzaju puno brže od nas morati suočiti s onim što epidemiolozi nazivaju drugi val. To mi ne želimo – poručio je.

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel rekla je da su uglavnom zadovoljni ponašanjem građana nakon popuštanja mjera, ali da bi ipak podsjetila da je vrlo važno i dalje držati se svih mjera i preporuka jer opasnost još nije prošla.

– Kad idemo u trgovinu, nikako ne smijemo ići u grupiranje, na mali razmak, nego moramo držati taj preporučeni razmak od 2 metra, onda smo na sigurnoj strani. Ako idemo u zatvorene prostore, preporučuje se nošenje maski. A pogotovo u javnom prijevozu, nikako to grupiranje, gužve, bolje je propustiti prijevozno sredstvo, možda čak i po cijenu kašnjenja, nego se grupirati, ići u gužve, to se nikako ne preporučuje – rekla je Pem Novosel.

Frka-Petešić rekao je da možemo biti zadovoljni i da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj prilično dobra. To je opisao kao zajednički uspjeh mjera i odgovornog i discipliniranog ponašanja građana.

– Nismo se vratili u normalu, nego u postupno popuštanje mjera – naglasio je Frka-Petešić.

Preporučuju se mise na otvorenom

Od subote se dopušta i odlazak na mise. Pem Novosel rekla je da će to izgledati kao i inače, ali da je vrlo bitno držanje razmaka, i u klupama i prilikom stajanja, pa makar i po cijenu stajanja vani.

– Jedna od glavnih preporuka je, gdje god se to može, da se bogoslužja možda prebace i na otvorene prostore, ispred crkve, pokraj crkve, gdje god ima neki prostor – rekla je Pem Novosel. Dodala je da se preporučuje i primanje pričesti na ruku i izbjegavanje pružanja ruke za davanje mira.

Pem Novosel rekla je i da će broj ljudi ovisiti o veličini crkve, čak se preporučuje da se bogoslužja održavaju češće, ali s manjim brojem ljudi. Ljudima koji su u kritičnim skupinama preporučuje se da i dalje ne idu u crkvu.

Neki poduzetnici pitaju zašto su dopuštene mise, a ne seminari i kongresi. Frka-Petešić kaže da je teško odgovoriti na to pitanje i da to treba prije svega pitati epidemiologe, a Pem Novosel rekla je da su kongresi i konferencije puno veća okupljanja i traju dulje, dok bogoslužja traju maksimalno sat vremena.

Teologinja i dopisnica iz Rima Anđela Jelčić Krajcar rekla je da je u Italiji došlo do jake reakcije kad su crkve bile zatvorene. Crkve su sada otvorene i može se ići na privatnu molitvu, ali nema misa s narodom, dodala je.

Kako će izgledati odlazak frizeru?

Pem Novosel rekla je da je osnovna mjera i preporuka za frizerske, kozmetičke salone i slične struke, koje se također uskoro otvaraju – gdje god je to moguće razmak metar i pol, a gdje zbog izvođenja tretmana nije, da i djelatnik i klijent koriste maske. “Ako se mogu koristiti viziri, to im je dodatna zaštita, ali to je više preporuka nego obveza”, dodala je.

Predsjednik Ceha frizera Boris Lukovnjak rekao je da su frizeri spremni i jedva čekaju otvoriti svoje salone.

– Još nismo dobili mjere, tako da ne znamo što očekivati. Znamo da osnovno moramo imati, kao i svi – rekao je Lukovnjak.

Pem Novosel rekla je da bi te mjere trebale biti donesene danas.

– Trajat će malo duže, ali ne toliko koliko se komentira. Narudžba će biti preko telefona, većina salona tako je i dosad djelovala. Na ulazu dezinfekcija ruku i ulazak u salon, odlaganje i posjedanje stranke na radno mjesto. Isto tako, na socijalnoj distanci od mušterije do mušterije – rekao je Lukovnjak.

Lukovnjak je pohvalio vladine mjere za pomoć rekavši da su pomogle obrtnicima da prebrode koronakrizu.

Na pitanje što s onima koji će početi raditi, u kojem će omjeru oni moći koristiti vladine mjere za pomoć gospodarstvu, Frka-Petešić odgovorio je da su mjere kalibrirane tako da njihov opseg ovisi o padu poslovanja, a ne padu aktivnosti.

– One nisu usmjerene da se spriječi povratak u gospodarsku aktivnost, naprotiv – naglasio je.

A na pitanje ide li u svibnju i novi set mjera, Frka-Petešić je odgovorio da će vidjeti kako se stvari budu razvijale te da se zasad rade razne analize.

Povratak u školu

Što se tiče otvaranja škola u trećoj fazi popuštanja mjera, Frka-Petešić je rekao da je na svakom roditelju da to iskoristi ili ne. Djeca čiji ih roditelji ne budu htjeli vratiti imat će uvjete da školovanje nastave online, dodao je.

Pem Novosel naglasila je – sve obitelji koje žive zajedno s bakama i djedovima, ako ih djeca imaju u kućanstvu, preporučuje se da ta djeca ipak ostanu kod kuće jer većina tih baka i djedova ima kronične bolesti i spadaju u rizične skupine, a djeca mogu biti asimptomatski prenositelji virusa i predstavljati rizik za članove obitelji.

– Ako su roditelji ili sama djeca kronični bolesnici, onda isto tako preporučujemo da ne idu u školu, a svi ostali, naravno, mogu – rekla je Pem Novosel.

Kako će izgledati povratak u školu? Logično, osnovna preporuka držanja razmaka od dva metra neće biti izvediva, ali će se nastojati dati preporuke da se to održi koliko god je to više moguće, navela je Pem Novosel.

Djeca neće biti obvezna nositi maske, ali se to preporučuje, dodala je.

Što se tiče vrtića, preporučuje se da odgajateljice nose maske, a jako je važno omogućiti provjetravanje prostorije – to je jedna od glavnih mjera.

Hoćemo li ove godine moći ići na ljetovanje?

– Vjerujem da hoćemo, s obzirom na ove rezultate, zato svi skupa moramo biti mudri, razboriti, svesti kontakte na minimum, samo na ono neophodno da bi mogli svi skupa ići na more – rekla je Pem Novosel.

– Nadamo se da hoćemo, radimo na tome, pripremamo se za sezonu – odgovorio je Frka-Petešić, dodajući da Hrvatska na Mediteranu nikad nije imala manje konkurencije.

Kada će biti ukinute propusnice?

Mnogi građani pitaju se kada će biti ukinute propusnice za izlazak iz županija, budući da je epidemiološka situacija sve bolja. Sudeći prema izjavi ministra Božinovića, to se neće dogoditi prije 11. svibnja.

– Mislim da nije izgledno prije 11. svibnja, podijelili smo faze popuštanja u tri etape u kojima ćemo pratiti kako se odvija situacija s koronavirusom, raste li broj oboljelih. Sve je na neki način planirano da uspješnost jedne faze omogući ulazak u drugu. Mi imamo dobru epidemiološku situaciju, no svi moramo biti pametni kako bismo je održali – rekao je Božinović.

Podsjetimo, propusnice su prije nešto manje od deset dana ukinute za kretanje unutar županija, uz neke iznimke, dok su Zagreb i Zagrebačka županija spojeni i unutar njih također nisu potrebne propusnice.

Propusnice su, međutim, i dalje nužne za putovanje iz jedne županije u drugu (osim Zagreba i Zagrebačke županije).

– Ovo je plan i uvijek je moguć korak nazad. E-propusnice su se pokazale efikasnima, mi smo ograničili kretanje unutar lokalnih jedinca, tako smo ograničili mobilnost, a znamo da je mobilnost najveći faktor u širenju zaraze. U sustavima gdje je velika mobilnost od jednog zaraženog jako brzo se proširi na cijelu populaciju. Ograničenjem kretanja mogli smo smanjiti širenje epidemije, taj sustav je još uvijek tu – kazao je Frka-Petešić.

Ostaju li do daljnjega propusnice?

-Da, ako epidemiološka situacija dopusti za nekoliko tjedana se može skinuti s razine županija – kazao je.

(index.hr)