Plenković: Vlada će ovog tjedna donijeti odluke o reaktivaciji dijela gospodarskih aktivnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će Vlada na ovotjednoj sjednici pripremiti zaključak temeljem kojeg će, kao i temeljem okvira epidemiologa, Stožer civilne zaštite od četvrtka donositi odluke za reaktiviranje i normalizaciju dijela gospodarskih aktivnosti.

Premijer je u izjavi novinarima prije sjednice Predsjedništva HDZ-a potvrdio da će glavna tema sjednice biti priprema mjera za reaktiviranje dijelova hrvatskog gospodarstva, a u kontekstu epidemije koronavirusa.

– Vlada će ovog tjedna pripremiti jedan zaključak, a nakon toga će Stožer civilne zaštite, sukladno tom zaključku Vlade i okviru koji će dati epidemiolozi, donositi odluke kako bi se dio gospodarskih aktivnosti reaktivirao i normalizirao – rekao je.

Pojasnio je da će se nakon konzultacija koje su vođene, a nastavit će se i u utorak i srijedu, u četvrtak znati okvir tih gospodarskih aktivnosti, „koji je epidemiološki prihvatljiv, a gospodarski svrhovit”.

Ohrabrujućim je ocijenio podatke o 10 novozaraženih koronavirusom te ocijenio kako su i zdravstvene i sigurnosne restriktivne mjere polučile rezultat jer je širenje zaraze u Hrvatskoj sporije, uz relativno malu stopu smrtnosti.

Istaknuo je i činjenicu da je velik broj tvrtki konzumirao vladine gospodarske mjere, te da je potporu države za zadržavanje radnih mjesta konzumiralo oko 88 tisuća društva za više od 480.000 zaposlenika.

Premijer je podsjetio i na mjere vezane uz poreze i doprinose, kao i odluku o ukidanju e-Propusnica u županijama, ocijenivši kako sve to skupa pridonosi reaktivaciji gospodarstva.

Održavanje parlamentarnih izbora u ovom trenutku „nije tema”, odgovorio je predsjednik Vlade Plenković na pitanje novinara te dodao da su u ovom trenutku jedina i isključiva tema „briga za zdravstvenu sigurnost građana i mjere za pomoć gospodarstvu i radnicima”.

– Čim izbore stavimo na dnevni red odmah ću vam to kazati – dodao je na ponovljeni upit novinara o datumu parlamentarnih izbora.

Premijer Plenković je i najoštrije osudio slučaj obiteljskog nasilja HDZ-ovog solinskog gradskog vijećnika, koji je zbog toga isključen iz stranke.

– Najoštrije osuđujem taj čin obiteljskog nasilja, to je nešto što je apsolutno neprihvatljivo HDZ-u, Vladi i meni osobno – naglasio je.

(vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content