Predsjednik Strukovne grupe poljoprivrede Ivan Gojević o trenutnom stanju u poljoprivredi

Epidemija korona virusa koja je zahvatila cijeli svijet, prema procjenama stručnjaka, veliki utjecaj ima i na poljoprivrednu proizvodnju, pogotovo one poljoprivrednike koji se bave uzgojem i plasmanom voća i povrća, kao što je to slučaj i u Virovitičko-podravskoj županiji. O aktualnom stanju u poljoprivredi razgovarali smo s predsjednikom Strukovne grupe poljoprivrede pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Virovitica Ivanom Gojevićem. Stanje u poljoprivredi, s obzirom na epidemiju koronavirusa, ocijenio je dobrim.

-U odnosu na neke druge zemlje, ova epidemija nije imala toliko jak utjecaj na poljoprivredu u Hrvatskoj, pa tako ni u Virovitičko-podravskoj županiji. No, izvjesni problemi koji će ostaviti posljedice na daljnji razvoj su evidentni.

Veći problem, ako tako mogu reći, stvorile su loše vremenske prilike praćene niskim temperaturama i mrazom koje su najviše pogodile proizvođače voća, posebice onih koji uzgajaju rane voćne vrste. To će na žalost, zasigurno utjecati na proizvodnju voća, a djelomice i povrća, koja će ove godine biti znatno lošija, a ponegdje i upitna – rekao je I. Gojević, napomenuvši pritom da vremenske prilike ne bi trebale imati utjecaj na trenutnu proljetnu sjetvu.

-Tu je znatno bolja situacija i mogu reći da proljetna sjetva teče bez većih poteškoća. Svi poljoprivrednici koji su to tražili, dobili su e – propusnice da mogu slobodno obavljati rad na svojim oranicama. Povratne informacije su dobre, službe koje kontroliraju provedbu zaštitnih mjera nemaju pritužbe i smatram da je po tom pitanju situacija vrlo dobra- sa zadovoljstvom je ustvrdio I. Gojević, potkrijepivši uspješnost proljetne sjetve i podatkom da ovlaštene tvrtke koje su dužne osigurati repromaterijal svojim poljoprivrednim kooperantima, to uredno i čine.

-Taj posao započeo je već početkom kalendarske godine, tako da je većina repromaterijala za proljetnu sjetvu, ali i čak i zaštitu jesenskih kultura osigurana. Sukladno tome, naši poljoprivrednici neće imati nikakvih problema što se tiče obavljanja svih onih potrebnih radova, od zaštite jesenskih kultura do sjetve, gnojidbe i ponovo zaštite proljetnih kultura. To se isto odnosi i na plavi diesel, s kojim također nije bilo većih problema, a također i za nabavu potrebnih zaštitnih sredstava- rekao je I. Gojević, ponovivši da se lošije vremenske prilike kao i epidemija korona virusa nisu toliko odrazile na ratarsku proizvodnju.

Koliko su se aktualne prilike i odluke vezane uz borbu protiv pandemije koronavirusom odrazile na plasman voća i povrća putem tržnica i trgovačkih centara?

-Povrtlari koji su oslonjeni na plasman svojih proizvoda putem tržnica i trgovinskih centara zasigurno imaju evidentan problem oko toga, s obzirom da dobar dio ovog vremena epidemije korona virusa tržnice nisu radile. Sada se situacija se po tom pitanju ipak malo popravlja. Posljedice mjera vezanih uz borbu protiv pandemije zasigurno su manje osjetili proizvođači vezani na trgovačke centre, koji za svoje kupce unatoč situaciji, imaju otvorena vrata. Kada već govorimo o trgovačkim centrima, imam informaciju da su pojedini centri podigli maržu na neke svoje proizvode, a samim tim i cijene.

Kod naših OPG-ova cijene proizvoda su uglavnom iste, a ako su i povišene, radi se o manjem broju proizvođača i manjim iznosima – rekao nam je Ivan Gojević koji je pozvao poljoprivredne proizvođače da ostatak poljoprivredne godine provedu u optimizmu i odrade korektno svoj dio posla.

Konkretno, da odrade kvalitetnu sjetvu i pritom se pridržavaju uputa stručnjaka i svih agromjera.

-Sve ostalo će doći s vremenom, kao, nadam se, i kiša koja je prijeko potrebna našim usjevima. No, ako zbog opće neizvjesnosti u inače teškoj poljoprivrednoj ali i gospodarskoj situaciji, budemo zapostavili našu poljoprivrednu proizvodnju, onda zaista ništa ne možemo ni očekivati – zaključio je predsjednik Strukovne grupe poljoprivrede HGK Županijske komore Virovitica Ivan Gojević. (www.icv.hr, bs)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content