TESTIRANJE U TIJEKU Do kraja tjedna test na COVID-19 će proći svi zaposlenici u domovima za starije na našoj županiji

Krenulo je testiranje zaposlenika koji rade u domovima za starije osobe i do kraja tjedna na području naše županije svi bi trebali biti testirani. Najavio je to dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok, koji je detaljnije objasnio kako se provodi proces testiranja i tko će sve njime biti obuhvaćen. Testovima su, kaže obuhvaćeni i zaposlenici Opće bolnice Virovitica kao i osoblje i liječnici koji rade u specijaliziranoj ambulanti za COVID-19 u Cabuni.

Ova vrsta testiranja iznimno je važna i zbog današnje (srijeda) vijesti da je na području Virovitičko-podravske županije otkriveno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna od pozitivnih na COVID-19 je i ženska osoba koja radi u jednom domu za starije i nemoćne.

Riječ je o ženskoj osobi koja je bila na godišnjem odmoru i koja se ovih dana trebala vratiti na posao. Nije imala nikakvih simptoma pa je otkriće da je pozitivna na COVID-19 u njenom slučaju došlo na vrijeme: ostaje kod kuće, ovaj put u samoizolaciji. Tako se u pravi tren spriječila zaraza na najugroženiju populaciju ljudi: starije i nemoćne, a s kojima bi svaki dan bila u kontaktu na poslu. Da nije testirana, budući da je bez simptoma, zaraza bi se eventualno lako „provukla“ u cijeli dom.

REZULTATI ZA 10 DANA

Kao prvo, važno je podsjetiti, kaže dr. Venus, kako je sukladno preporuci nadležnog stožera i ministarstva, predviđeno da svi oni  domovi koji mogu, osiguraju zaposlenicima radno vrijeme u smjenama u trajanju od 14 dana. Ako to nije moguće, onda su dužni osigurati smjene od sedam dana.

-Kod nas je taj način rada osigurao Dom za odrasle osobe u Borovi, pa smo polovicu zaposlenika, točnije, njih 29, testirali u petak. U subotu smo dobili rezultate, svi su negativni. Oni su se u ponedjeljak vratili na posao i preuzeli smjenu od narednih 14 dana. Drugu smjenu ćemo kroz period od 14 dana testirati prije nego vrate na posao – rekao je dr. Venus.

Istaknuo je kako su napravili i korak više, pa su krenuli u testiranje zaposlenika svih domova za odrasle za starije i nemoćne s područja naše županije.

-S područja istočnog dijela županije, konkretno, Slatine i Orahovice, testiranje zaposlenika u domovima je gotovo, a sada sukcesivno testiramo zaposlenike obiteljskih domova s područja Virovitice, Suhopolja i Pitomače, odnosno zapadnog dijela županije. S obzirom na mogućnosti i objektivne okolnosti, procjenjujemo da ćemo u narednih tjedan do 10 dana njih sve obuhvatiti, pa ćemo imati konkretnu situaciju. Do sada, samo je jedna osoba zaposlena u domu za starije pozitivna na COVID-19 – rekao je Venus.

ZAŠTITI NAJOSLJETLJIVIJU POPULACIJU

Paralelno s tim, kaže, rade se i obrasci zaposlenika u zdravstvenom sustavu te analizira kako su se institucije pripremile za pandemiju, sukladno svim preporukama.

-Možemo reći kako smo pokrili sve ono što je najznačajnije. Od početka priče govorimo da imamo obvezu strateški zaštititi dva djela koja su najosjetljivija u našoj populaciji. To su bolesnici koji se liječe u općoj bolnici u Virovitici i starije tj. osobe sa kroničnim bolestima koje se nalaze u organiziranom smještaju. Od ovog vikenda postoje i mobilni timovi koji temeljem upitnika koji smo sastavili obilaze sve domove, dakako, ne ulaze u njihov krug, da ne bi eventualno nešto iskompromitirali, već u kontaktu i dogovoru s vlasnicima i voditeljima ispunjavaju anketu koju smo sastavili, koja će nam otkriti kakva je situacija.

Samo za vikend smo uspjeli proći 16 institucija i objekata. Uvjeti pod kojima rade su jako dobri, mogu reći da sam zadovoljan: svi se drže propisanih mjera, mjerenja temperature, zabrane ulazaka, dezinfekcijskih barijera. Poduzeli smo, dakle, sve što treba kako bi ih što bolje zaštitili. Tako mora i ostati – zaključuje dr. Venus.

Na upit novinara hoće li se u domu u koji se na posao trebala vratiti zaražena zaposlenica testirati i štićenici doma, dr. Venus je rekao kako neće biti testova štićenika, jer su dosadašnji testovi koje su prošli drugi zaposlenici pokazali kako su svi ostali negativni na Covid-19. Zaposlenica koja je bila na godišnjem nije bila u kontaktu sa štićenicima.

-Naravno, svi oni kod kojih se do kraja testiranja pokaže da su pozitivni na Covid-19, ostaju kod kuće u samoizolaciji, kao i svi njihovi kontakti te su dužni pridržavati se svih mjera koje vrijede u tom slučaju – istaknuo je dr. Venus. (www.icv.hr, mlo)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content