U nedjelju, 17. svibnja obilježit će se 26. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mjesnom groblju u Turnašici, u nedjelju, 17. svibnja od 10 sati obilježit će se 26. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine.

Obljetnica će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a vijence će položiti i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, Županijskog odbora HDZ-a, Općine Pitomača, Srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu, članovi obitelji Sulimanac…

Nakon polaganja vijenaca, obilaska Spomen sobe Stjepana Sulimanca u obližnjoj školi u Turnašici kao i spomen obilježja prvom potpredsjedniku Hrvatskog sabora, s početkom od 11,00 sati, održat će se sveta misa zadušnica u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici.

Stjepan Sulimanac – Štefina na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. I kad je sjedio u Hrvatskom saboru, ostao je skroman kakav je i bio. Znao je privući ljude svojim vatrenim govorima, a svaka njegova druga riječ bila je – “slobodna Hrvatska”. U vrijeme Domovinskoga rata znao je često otići i na prve crte obrane. Bavio se i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje. Posmrtno je 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

(www.vpz.hr, www.icv.hr, foto: ilustracija, K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content