ŽUPANIJSKI ODBOR HDZ-a: Poslodavci, ne otpuštajte radnike, iskoristite mjere Vlade i spasite radna mjesta

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije i saborski zastupnik Josip Đakić predstavio je danas (srijeda) na konferenciji za medije drugi, travanjski paket mjera koje su verificirali Hrvatski sabor i Vlada i koje predstavljaju važnu pomoć gospodarstvu u vrijeme pandemije koronavirusom.

Na početku konferencije zahvalio je svim službama i institucijama, kao i civilnoj zaštiti koja se nalazi na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. Pohvalio je i sve mjere donesene od strane struke, zahvaljujući kojima se, kaže, pandemija u Hrvatskoj uspješno drži pod kontrolom. Pozvao je sve građane da i dalje budu odgovorni, ostanu doma i provode sve preporučene mjere zaštite od koronavirusa, čuvajući tako ne samo svoje, nego tuđe živote i zdravlje.

– Mi u našoj županiji imamo sreću, ali i odgovorne ljude i institucije zahvaljujući kojima pandemija nije proširena u većem broju. Bilježimo dva slučaja, a pacijenti nisu u teškom stanju. Osim njih bilježimo i još dva slučaja, osobe koje ne žive na području naše županije, ali imaju prebivalište na našem području. Čestitam cijelom županijskom Stožeru civilne zaštite, policiji, vatrogascima, svim zdravstvenim djelatnicima, službama i ustanovama, svima koji danonoćno brinu i skrbe o našem pučanstvu kako bi ono ostalo živo i zdravo. Zahvaljujući odgovornosti Hrvatska i naša županija, s punktovima koji se uredno kontroliraju, danas su u Europi među discipliniranijim državama i regijama koje slušaju struku i drže se svih propisanih mjera, a što donosi i ovakve rezultate – istaknuo je Josip Đakić.

Pozvao je sve poslodavce da ne otpuštaju radnike već da iskoriste neke od Vladinih mjera pomoći, za koje je samo u ožujku izdvojeno 30 milijardi kuna. Jedna od najvažnijih je povećanje “minimalca” na 4000 kuna, a na koje imaju pravo svi oni čije tvrtke ne mogu raditi zbog situacije vezane uz koronavirus i koji će minimalac moći ostvariti putem HZZ-a, rekao je J. Đakić. U isto vrijeme poslodavci su oslobođeni plaćanja obveza i dodataka za radnike, rekao je.

S jučerašnjim (utorak) danom isplaćeno je 400 milijuna kuna za oko 123.00 radnika i 40.000 zaposlenika i poslodavaca. U Hrvatskoj je danas zaposleno 420.000 ljudi u različitim granama i sektorima te je nužno sačuvati svako radno mjesto, rekao je Đakić.

– Vjerujem da tvrtke prepoznaju mjere, da aktivno sudjeluju u njima, da ne otpuštaju svoje zaposlenike jer i Vlada i Hrvatski sabor ovim mjerama ozbiljno žele pomoći gospodarstvu i prevladati ovu tešku krizu. Ponajprije jer se paketi iz ožujka i travnja mogu produžiti na tri mjeseca, a traže se i europski instrumenti, kako bi se što manje opteretio proračun RH. Ujedno, naložena je racionalizacija poslovanja za svako ministarstvo te smanjenje svih nebitnih troškova. To ne znači zaustavljanje investicija, nego preusmjeravanje sredstava na prioritete, a to znači u sprječavanje pandemije – rekao je J. Đakić, napomenuvši kako će se iz mjeseca u mjesec donositi nove, konkretne mjere kako bi se pomoglo gospodarstvu i situaciji goroj od 2008. godine, odnosno vremenu globalne ekonomske krize.

– Vjerujem da već danas treba početi ispunjavati obrasce i zahtjeve za nove kreditne forme uz minimalne kamatne stope od 0,25 posto, za dobivanje kredita na rok od pet godina i tako spasiti tvrtke – istaknuo je Đakić, te rekao kako je siguran da će i Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica također dati važan obol mjerama za pomoć zdravstvu i gospodarstvu u ovo vrijeme.

Pozvao je sve institucije da pokažu fleksibilnost u poslovanju kako bi na sve raspoložive načine, poštujući mjere zaštite od koronavirusa, i dalje bile na usluzi građanima.

(www.icv.hr, M. Lo, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content