Gradonačelnik Kirin osudio uništavanje fasade Palače Pejačević: To je čisti vandalizam

Fasada Palače Pejačević, zaštićenog spomenika kulture, jučer je uništena crvenom bojom. Riječ je o građevini koja je sagrađena u drugoj polovici 18. stoljeća i predstavlja jedno od najstarijih virovitičkih kulturnih dobara na području graditeljstva. Odgovornost za učinjeno preuzela je slobodna novinarka Iva Anzulović.

Njene postupke danas je osudio gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

– Ovakav vandalizam nije jedini. Prije toga smo imali oštećenje nekoliko stabala u gradskom perivoju koji je također zaštićena kulturna baština, zatim u dva navrata oštećenje fasade na privatnoj poslovnoj zgradi i oštećenje na kolniku. Postavljam pitanje do koje granice će se ići, što se to mora dogoditi da bi se takav vandalizam i takvo ponašanje zaustavilo – rekao je Kirin i pozvao državne institucije da reagiraju.

IMG 20200504 093621 Custom

– Pozivam sve državne institucije da poduzmu sve zakonski potrebne radnje da se sankcionira takvo ponašanje koje se skriva iza takozvanog slobodnog novinarstva, a zapravo se radi o čistom vandalizmu. Ovo je vrlo loš primjer za mlade ljude koje se često kažnjava za puno bezazlenije stvari iz razloga da bi se sankcioniralo i preveniralo da se takvo ponašanje ponavlja – rekao je Kirin i dodao da je Grad obavijestio Konzervatorski odjel u Požegi koji će danas obavijestiti Ministarstvo kulture o oštećenju kulturnog dobra. Kako je vlasnik zgrade privatan, upravitelj zgrade će podnijeti odštetni zahtjev kako bi se fasada vratila u prvobitno stanje, a uvjete za sanaciju će propisati Konzervatorski odjel.

IMG 20200504 093436 Custom

Nakon što je balonima ispunjenim crvenom bojom izgađala fasadu Palače Pejačević, Iva Anzulović sama se predala policiji. Kako kaže, priveli su ju na obavijesni razgovor, zadržali 5 sati i pustili kući.

– Čin koji sam napravila prema Palači Pejačević motiviran je činjenicom da je jučer bilo 11 mjeseci a da nije nikakav odgovor istrage, koje se navodno vode, objavljen javnosti. Drago mi je da su ljudi zgroženi i da ih to uznemiruje, jer kad se priča o temi da je mladi čovjek izgubio život a da je 17 milijuna kuna nestalo iz gradskog proračuna to je nešto imaginarno, a sad kad vide kako izgleda crvena boja na jednoj zgradi, na zaštićenom dobru uznemirilo je ljude, a to je bio i cilj – rekla je Iva Anzulović te istaknula kako gađanje Palače temperom ne smatra vandalizmom već aktivizmom koji Virovitičanima nije poznat kao alat izražavanja slobode mišljenja. Najavila je kako je njezin sljedeći korak usmjeren prema Državnom odvjetništvu.

IMG 20200504 095950 Custom

Gradonačelnik Kirin komentirao je razloge koji leže iza uništavanja fasade Palače u kojoj se uz druge gradske tvrtke nalazi i Gradska uprava.

– Kakve veze Grad ima s istragom. Mi ne provodimo istragu, nego smo tema istrage. Gradonačelnik je bio podnositelj kaznene prijave. Ali da nije ta tema bilo bi nešto drugo, jer takve osobe uvijek će naći razloga da rade takve probleme, jer to nije počelo samo u Virovitici – komentirao je gradonačelnik Kirin

IMG 20200504 094525 Custom

Upitali smo nekoliko Virovitičana koje smo zatekli u blizini Palače što misle o ovakvom načinu izražavanja mišljenja. Svi su se složili u jednom, a to je da uništavanje ne podržavaju.

– Što da kažem, to je kulturno blago, a tako upropašteno. Tko god da je napravio ne podržavam. To je kulturna baština koju trebamo čuvati – rekao je jedan Virovitičanin.

(www.icv.hr, ml)

palaca obojana

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content