Hrvatski sabor donio zakon prema kojem će 20.000 građana dobivati 800 kuna mjesečno

Hrvatski sabor u ponedjeljak je donio zakon prema kojem će od početka iduće godine oko 20.000 građana starijih od 65 godina moći računati na nacionalnu naknadu u iznosu od 800 kuna mjesečno – piše poslovni.hr.

Donošenjem Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe tu naknadu sljedeće bi godine trebali dobiti građani stariji od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800,00 kuna mjesečno. Procjena je da će u idućoj godini za tu namjenu država trebati isplatiti 134 milijuna kuna, a godinu kasnije 184 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Izmijenjen je također Zakon o slobodnim zonama u cilju unapređenja gospodarskog okruženja za poslovanje slobodnih zona u Hrvatskoj kojim se ukida obveza plaćanja naknade za koncesiju za osnivanje slobodnih zona. Zastupnici su izglasali i dopune Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara o obustavi plaćanja spomeničke rente dok traju posebne okolnosti izazvane epidemijom korona virusa.

Spomenička renta plaća se mjesečno od jedne do četiri kune po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora, koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

(www.poslovni.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)