Kako pripremiti automobil za ljeto? Ne želite da vam se godišnji odmor pretvori u noćnu moru

Ljetni mjeseci na prometnicama donose i nove uvjete, a za te uvjete je potrebno pripremiti i svoje vozilo. Duga zima vjerojatno vam je smetnula pažnju s nekih stvari, no ako u ljetnim mjesecima planirate putovanje, ovo su stvari o kojima trebate povesti računa – prenosi vecernji.hr

Ljetni uvjeti na cestama zahtijevaju i ljetne pneumatike

Pneumatici su bitan faktor sigurnosti, a možda i najvažniji dio vašeg automobila. Adekvatni pneumatici utječu na performanse i potrošnju goriva te je zato potrebno pratiti njihovu istrošenost i prilagođenost godišnjim dobima. Istrošen komplet pneumatika može biti štetan za upravljanje i kočenje te ga je svakako potrebno zamijeniti. Proljetni dani već su došli, a za koji mjesec ući ćemo i u ljeto za koje su planirani i godišnji odmori te se s obzirom na ugrijani asfalt preporučuje staviti ljetne pneumatike. Za razliku od zimskih, ljetni pneumatici su tvrđi i čvršći te pridonose sigurnijoj vožnji, jer sa zimskim pneumaticima performanse zaustavljanja se ljeti pogoršavaju.

Prije putovanja prekontrolirajte razinu ulja

Prije dugog putovanja, važno je obaviti ovu temeljnu kontrolu koja se preporučuje čak i nakon svakog punjenja goriva. Idealna razina ulja je kada se nalazi između minimuma i maksimuma mjerne šipke, a ako se na putovanju zadržavate dulje vrijeme, a pritom koristite i automobil, ovu kontrolu obavite i tijekom boravka na putovanju ili barem prilikom povratka. Ako znate da vaše vozilo troši ulje, nastojite uvijek u prtljažniku imati litru motornog ulja.

Izbjegnite pregrijavanje!

Jedna od najvećih opasnosti tijekom vožnje ljeti je pregrijavanje, zato je važno provjeriti je li vaš sustav hlađenja pravilno ispunjen mješavinom rashladne tekućine i vode. Sustav hlađenja suvremenih automobila koristi tzv. “antifriz”. Kod kontrole rashladne tekućine ne smije se otpuštati poklopac ako se motor nije dovoljno ohladio, jer se možemo opeći. Rashladna tekućina motora može se nadopuniti destiliranom vodom, nikako vodom iz slavine. Isto vrijedi provjeriti jesu li svi usisnici zraka na automobilu slobodni od prljavštine, jer blokade mogu pridonijeti problemima pregrijavanja. Svakako redovito uključujte klima uređaj tijekom cijele godine, čak i zimi kada je hladno.

Iznenadni ljetni pljuskovi testirat će mogućnosti brisača

Važno je kontrolirati i tekućinu za stakla, naročito tijekom ljetnih mjeseci. Iznenadni ljetni pljuskovi testirat će maksimalne mogućnosti brisača, pa će tako istrošene metlice smanjiti vidljivost, ostavljajući tragove na vjetrobranskom staklu. Kako bi putovanje bilo što lagodnije, nastojite metlice zamijeniti novima prije odlaska i tako vožnju učinite sigurnijom.

Ljetni uvjeti testiraju krajnje mogućnosti lampica, osigurača i akumulatora

U ljetnom periodu računa se mora povesti i o žaruljicama, osiguračima, a na odmet nije provjeriti ni ispravnost akumulatora. Vrućine, gužve na prometnicama i putovanje noću dovodi do potrebe za čestim promjenama žaruljica i osigurača koji pregore zbog preopterećenja. Ljetni uvjeti testiraju krajnje mogućnosti vaših akumulatora, pa je potrebno očistiti koroziju s kontakata, provjeriti nivo elektrolita i po potrebi doliti destilirane vode.

Sigurnosna oprema je ono što morate imati

Ono što je važno imati na svakom putovanju jest sigurnosna oprema. Prilikom zaustavljanja vozila tijekom nepredviđenih situacija, u vozilu je potrebno imati reflektirajući prsluk, kutiju prve pomoći, sigurnosni trokut, komplet žaruljica, rezervni kotač s priborom za njegovu zamjenu ili neki od sustava za privremeno osposobljavanje probušenog pneumatika (“runflat” sustav, kompresor i tekućina za brtvljenje, sprejevi za privremeno osposoljavanje kotača i sl.)

(vecernji.hr, foto: ilustracija, I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content