NOVE INFORMACIJE Jedna osoba završila na respiratoru, ozdravila djelatnica doma za starije i nemoćne

Na području Virovitičko-podravske županije nema novih zaraženih koronavirusom, izvijestio je to načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite. Imamo četiri aktivna slučaja i pet ozdravljenih. Jučer su ozdravile dvije osobe, a jedna od njih je i djelatnica doma za starije i nemoćne koja je testirana prije nego je trebala preuzeti 14-dnevnu smjenu.

IMG cd47c823f7acbf82ce8baaac8aa24ab6 V
Foto: K. Toplak

Od četiri aktivna slučaja, tri osobe imaju simptome, a jedna od njih je završila na respiratoru.

– Riječ je o muškarcu 1950. godište. U početku nije bio klinički bolestan, bio je samo pozitivan. Očito je to bio tzv. presimptopatski, osoba koja je tijekom razvoja bolesti ispoljila kliničke znakove i iz mjera predostrožnosti transportirana je u KBC Osijek i nalazi se na respiratoru, ali je stanje stabilno – rekao je dr. Miroslav Venus, dodavši kako se uklapa u profil najčešćih pacijenata s težim kliničkim slikama.

– Imao je podliježeću bolest, visok krvni tlak – rekao je dr. Miroslav Venus.

Naveo je i kako su testirali obitelj pozitivnog muškarca koji se vratio iz Njemačke i nije imao simptome.

IMG 75b067297563358c7c182fb0011c34c8 V
Foto: K. Toplak

– Njih je bilo troje i svih troje su negativni. To tumačimo zbog toga što je vrlo vjerojatno riječ o oporavku i da je ta osoba za koju smo prvo mislili da je u presimptomatskoj fazi i da će se simptomi bolesti pojaviti, sada detaljnijom analizom mislimo da je ona svoju bolest preboljela u inozemstvu i da ima određeno virusno opterećenje nedostatno da bi uspjela prenijeti zarazu na nekog drugog. Što smo uspjeli dokazati jer su kućni kontakti negativni – rekao je dr. Venus

Do sada je obrađeno 717 uzoraka.

Trenutno je u samoizolaciji 232 osobe, 63 manje nego jučer, a u velikom broju je riječ o vozačima teretnih vozila u međunarodnom prometu kojima je jučer, odlukom Nacionalnog stožera, ukinuta obvezna mjera samoizolacije. (www.icv.hr, ml)

UŽIVO Izvanredna konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije

Objavljuje Virovitičko-podravska županija u Petak, 8. svibnja 2020.

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content