NOVE PREPORUKE Idete na plažu? HZJZ vam savjetuje da se pridržavate pravila udaljenosti od 1,5 metra i u moru, a to nije sve

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za kupanje u moru, rijekama, jezerima, na bazenima i u vodenim parkovima – piše tportal.hr

Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara četvornih neto površine prostora. Za bazene vrijedi isto načelo, s tim se tamo uključuje i površina bazena. Za sve posjetitelje i zaposlenike ‘savjetuje se da se pridržavaju pravila’ udaljenosti od 1,5 metra.

Važne obavijesti i informiranje gostiju

Na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posjetitelje podsjetilo na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih općih mjera.

Dezinfekcija ruku

Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima dezinfekcijskim sredstvom (npr. sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i korištenje na koži).

Fizička udaljenost

Koncesionar treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 metara udaljenosti.

Odlaganje otpada

U svim otvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima.

Korištenje vode

Prilikom boravka u vodi održavati fizičku distancu od 1,5 metara.

Uvjeti održavanje higijene sanitarnih čvorova

Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekcija sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content