Obilježena 26. obljetnica smrti Stjepana Sulimanca Štefine, prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora

Na mjesnom groblju u Turnašici danas (nedjelja) polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na posljednjem počivalištu Stjepana Sulimanca Štefine, obilježena je 26. obljetnica smrti ovog prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora. Obljetnica je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a vijence su položili izaslanstva Virovitičko-podravske županije, Županijskog odbora HDZ-a, Općine Pitomača, Srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu, članovi obitelji Sulimanac…

Na Sulimančev grob, uz obitelj, počast Stjepanu Sulimancu odali su posebni izaslanik predsjednika Sabora RH Vladimir Šeks, saborski zastupnik, predsjednik Hvidre RH i predsjednik Županijskog odbora HDZ VPŽ Josip Đakić, ministrica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem i njegovim zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, te predsjednikom Županijske skupštine Miranom Janečićem, izaslanstvo grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovim zamjenikom Damirom Marenićem, izaslanstvo općine Pitomača na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem, načelnici brojnih općina s područja VPŽ, članovi udruga branitelja, predstavnici Srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu te mještani Turnašice.

IMG 5958Sve prisutne, koji su došli odati počast prvom potpredsjedniku Hrvatskog sabora Stjepanu Sulimancu Štefini, prvi je pozdravio načelnik općine Pitomača Željko Grgačić koji se prisjetio ovog domoljuba koji je volio Hrvatsku iznad svega:

– Prošlo je 26 godina kako nas je s mirom napustio čovjek kojem je san uvijek bio slobodna i neovisna Hrvatska, a taj san mu se za života i ostvario. Njegov život je poruka svima nama. Da živimo svoj san zasnovan na pravdi, poštenju i borbi za naše ljude i našu domovinu Hrvatsku – rekao je, između ostaloga, Ž. Grgačić.

IMG 5987Nazočnima se obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović ističući kako je Štefina, kako ga pozna i kako ga je zvao narod ovoga kraja bio blagi čovjek velikog srca koji je čitav svoj život posvetio Hrvatskoj neumorno radeći na ostvarenju vjekovnog sna, a to je slobodna Hrvatska, Hrvatska u miru, blagostanju i poštenju.

– Zbog toga je Štefina bio osuđivan i progonjen kao neprijatelj tadašnje komunističke vlasti, ali slobodno možemo reći da nikad nije pokleknuo i dalje radio za hrvatskog čovjeka i hrvatsku državu. Isto tako, svom snagom stao je i iza prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i za program Hrvatske demokratske zajednice čije temeljne ogranke je osnivao diljem naše županije. Za njega se slobodno može reći da je bio čovjek iz naroda i za narod, uvijek skroman i pošten – rekao je u svom obraćanju župan Igor Andrović.

IMG 6026Vrijednosti Stjepana Sulimanca Štefine, njegovog odlaska, života i muke koju je ulagao kako bi stvorio slobodnu i suverenu domovinu prisjetio se njegov učenik i štovatelj Josip Đakić, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a:

– Stjepan Sulimanac utisnuo je duboki pečat za Hrvatsku i vodeću hrvatsku stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Kao što za Stjepana Sulimanca znaju mještani Općine Pitomača, isto tako njegov lik i djelo poznato je svim žiteljima Hrvatske. On je čovjek koji je prvi otvorio demokratski Sabor i predsjedao njime a ujedno je bio i njegov najstariji član. Njegov san i njegova cjeloživotna borba je urodila plodom i njegovi tragovi danas su vidljivi. Sloboda, demokracija, suverenost i neovisnost. Tuđmanov cilj i put koji je slijedio u potpunosti se poklapao s njegovim težnjama za slobodnu Republiku Hrvatsku. Prije svega je volio svakog čovjeka, a domoljublje i rodoljublje mu je također bilo na prvom mjestu. Vjerujem da danas koračamo njegovim putem i nadograđujemo njegovo djelo, kako bi sloboda i demokracija hrvatskog naroda bila što čvršća i kako bi život bio što ljepši i bolji – rekao je tom prigodom Josip Đakić.

IMG 6066Na kraju je o Stjepanu Sulimancu govorio njegov bliski suradnik i prijatelj Vladimir Šeks koji je Sulimanca istakao kao jednog od “svjetionika” u vrijeme brutalne komunističke diktature:

– Tada kada je bilo najteže, Štefina je “osvjetljavao hrvatsko nebo”, godinama i godinama zbog toga progonjen, zatvaran i izložen svim mogućim nedaćama, torturama, te lišen najosnovnije životne egzistencije. No Sulimanac je tu borbu i tu ideju koju je neprekidno širio po kazamatima Stare Gradiške i drugim komunističkim logorima. Temelj mu je bila misao braće Radić o slobodnoj i ravnopravnoj Hrvatskoj i zbog toga je s komunističkom vlasti stalno dolazio u žestoke sukobe. Stjepan Sulimanac Štefina se početkom devedesetih upisuje u Hrvatsku povjesnicu kao jedan od najzaslužnijih hrvatskih muževa koji su shvatili i osjetili trenutak početka stvaranja Hrvatskog državotvornog pokreta na čelu s Franjom Tuđmanom i Hrvatskom demokratskom zajednicom i jedan je od najzaslužnijih da je veliki dio naroda prihvatio Hrvatsku demokratsku zajednicu kao najbolju opciju za realizaciju vjekovnog sna…slobodne i neovisne Hrvatske – rekao je o Stjepanu Sulimancu izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Vladimir Šeks završivši svoj govor poznatom izrekom pjesnika Frana Krste Frankopana “Navik on živi ki zgine pošteno”.

IMG 6280Nakon polaganja vijenaca, molitve koju je predvodio turnašički župnik, velečasni Ljubiša Krmar, počast je odana i na spomen obilježju Stjepanu Sulimancu kod škole u Turnašici, a potom je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici održana je sveta misa zadušnica. (www.icv.hr, bs, foto: I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content