POVRATAK U ŠKOLE Od ponedjeljka u školske klupe vraća se nešto više od polovice učenika od 1. do 4 razreda

Od ponedjeljka svi učenici od 1. do 4. razreda mogu se vratiti u škole. Prema trenutnim podacima u škole će se vratiti nešto više od pola od ukupnog broja učenika. Tako će biti i u školama s područja Virovitice, gdje će osnovnu školu u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju pohađati 43 učenika, u OŠ Vladimir Nazor u ponedjeljak u matičnu školu će doći 180 učenika od ukupno 276, a više od polovice se očekuje i u područnim školama. U OŠ Ivane Brlić Mažuranić također se očekuje više od polovice učenika, no ne raspolažu s konkretnim brojkama. U Katoličku osnovnu školu vratit će se 70 od 102 učenika razredne nastave.

Prema podacima Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije, u škole čiji je osnivač Županija vratit će se 63 posto, odnosno 1.504 učenika od ukupno 2.366.

Po školama to izgleda ovako: Eugen Kumičić Slatina (116), Suhopolje (195), Vladimir Nazor Nova Bukovica (44), Mikleuš (28), Gradina (61), Josip Kozarac Slatina (108), Antun Gustav Matoš Čačinci (66), Ivan Goran Kovačić Zdenci (76), Ivan Goran Kovačić Gornje Bazje (217), Petar Preradović Pitomača (264), Davorin Trstenjak Čađavica (24), Ivana Brlić Mažuranić Orahovica (92), Voćin (114) i August Cesarec Špišić Bukovica (99).

Zašto se u škole vraćaju samo učenici 1. – 4. razreda, a ne svi kad su škole sigurne prema uputama HZJZ-a?

  • Za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede.
  • Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati.
  • Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica. Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi.

Je li povratak u školu obvezan za sve učenike razredne nastave?

  • Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.
  • Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave.
  • Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.
  • Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

U školi su veliki razredi, moglo bi doći do podjele razreda, mogu li se zaposliti novi učitelji?

  • Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme.

S obzirom na stalne promjene epidemiološke situacije promjene su moguće iz dana u dan. Sve promjene i nadopune možete pratiti na poveznici.

(www.icv.hr, vpz.hr, koronavirus.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content