Geo info-centar u Voćinu: Posjetitelji će putovati kroz vrijeme, susretati nosoroge i sabljaste mačke

Gradnja Geo-info centra u Voćina, ukupne vrijednosti oko 38 milijuna kuna, koji će kada se završi biti jedinstveni multimedijalni centar, nalazit će se podno Papuka pogledom na stari srednjovjekovni grad koji se nadvio nad Voćinom. Iako se još gradi, konture buduće Geo-info priče već su vidljive i izgledaju fascinantno, a imat će neto površinu od 843,13 metra četvorna, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno-prezentacijski dio.

Danas (srijeda) su gradilište budućeg Geo-info centra obišli ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac i načelnik Općine Voćin Predrag Filić sa suradnicima.

IMG 9807

– Geo-info centar zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk, te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost od samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka. Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka, a uz ostale izloške uključuje i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama. Na postavu biologije u Geo-info centru moći će se vidjeti modele, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića – upoznao je nazočne s projektom ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

IMG 9796
Projekt gradnje Geo-info centra u Voćinu dio je većeg projekta Geopriče UNESCO geoparka i do sada je najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dala je Vlada Republike Hrvatske.
(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli i Park prirode Papuk)
[g-gallery gid=”594581″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content