Izložba Muzeja za umjetnost i obrt o povijesti industrijskog i dizajnerskog namještaja gostuje u Virovitici

Gradski muzej Virovitica ugošćuje izložbu Muzeja za umjetnost i obrt “Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.”

Izložba donosi pregled produkcije industrije namještaja u Hrvatskoj u navedenom razdoblju, no ujedno ističe njezinu tradiciju i kontinuitet još od razdoblja industrijalizacije druge polovine 19. stoljeća, kao što ukratko informira o sudbini preostalih tvornica namještaja i o funkcioniranju te grane industrije u promijenjenim uvjetima današnjeg posttranzicijskog i globalizirajućeg društva.

Važnost izložbe, koju je prošle godine u samo mjesec i pol dana u Muzeju za umjetnost i obrt posjetilo više od 5.000 ljudi, proizlazi iz činjenice da se po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja.

Na izložbi su prezentirani svi čimbenici u nizu dizajn ‒ tvornica ‒ trgovina ‒ potrošač te položaj i uloga dizajnera, često anonimnih osobnosti u tom procesu, uvjetovano specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti.

Uz izložbu će biti izdan katalog kojemu su izdavači Muzej za umjetnost i obrt i Gradski muzej Virovitica. Autorica izložbe i kataloga je dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnost i obrt. Autorica likovnog postava, vizualnog identiteta izložbe i kataloga je Ksenija Jurinec, mag. diz.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 25. lipnja u 19:30 sati, a bit će otvorena do 13. rujna.  (Gradski muzej Virovitica, foto: ilustracija, M. Rođak)

e pozivnica Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content