“LJETO JE NA SELU PODNO PAPUKA” Zdenko Nađ “pokrenuo” svoje selo Donju Pištanu i spojio sve njene ljude i okolicu

Mladi pustolov iz orahovačkog prigradskog naselja Donja Pištana Zdenko Nađ (28) koji je na sada već prepoznatljiv način, ležećim biciklom obišao Europu i SAD, i dalje oduševljava svojom kreativnošću i idejama.

Nakon prošlogodišnje manifestacije “Pedala-žlica-tamburica” u kojoj je spojio predivne biciklističke staze podno Papuka, slavonsku gastronomiju i pjesmu, nastavlja u svom nastojanju dokazivanja veličine i ljepote slavonskog sela. Ovog puta u svojoj Donjoj Pištani pokrenuo je manifestaciju “Ljeto je na selu podno Papuka”.

-Volim sva godišnja doba, miris svježeg snijega, tutnjanje jesenske kiše, živopisno buđenje prirode i ljudi u proljeće, ali ljeto mi je ipak najdraže. Kao majka koja voli svako svoje dijete, ali na kraju deserta ipak poturne jedan komadić više svome favoritu. Teško se priznaje, ali osjećam da kad bi baš morali birati, da bi svi imali nekog svog favorita, a možda je razlog i što mogu cijelo vrijeme biti u gaćama tijekom ljeta. U donjopištanačkoj varoši odlučio sam pokrenuti ovu manifestaciju na otvorenom u kojem sam spojio lokalni Mjesni odbor koji uz pomoć udruga i individualaca iz Orahovice i okolice, priprema niz događanja i aktivnosti. Prvi događaj bio je projekcija filma na otvorenom, naše drugo ljetno kino, a prema određenim mogućnostima vjerujem da ćemo se vidjeti i 26. lipnja na prvoj utrci pod nazivom “Krug oko sela” u izvedbi od 10 i 21 kilometar za trkače amatere i rekreativce – rekao je Zdenko Nađ.

Zdenko Nađ

Eto pokušaja da se okušate u jednoj zanimljivoj utrci i druženju. Odlična prilika da vidite u kakvoj ste formi vi, a i vaša koljena.

-Bio sam toliko fer u slaganju velikog kruga da vas staza prvo vodi niz Bukvička brda. Lijeskom je lakše nazad. Ako vrijeme posluži vidimo se i 11. srpnja na drugoj po redu biciklijadi “Pedala – žlica – tamburica”, dan poslije je “Sokak znanja”, odnosno kviz znanja, a uvijek atraktivan događaj za selo bude i Pištanački turnir ulica. Rastajemo se u dobroj zabavi, prvo 14. Kolovoza uz putopisno predavanje “Globus” i potom na tradicionalnoj fiesti za blagdan Velike Gospe – pretresao je Zdenko kompletan plan događanja te naglasio kako ništa nije lako organizirati, ali u ovo on daje cijelog sebe jer je priča u njegovom selu:

-Dosta je to posla, volonterskog. Razbježe se mnogi na tu riječ, znajući da uz nju bez rimovanja ide riječ džabe. I sam dobijem špota, kad radim više “za druge” nego doma.
Nisam plaćen za ovo, ali volim kada selo živne, možda se u tim rijetkim trenuTcima naših aktivnosti malo manje gledamo preko oka, a malo više zajednički udišemo zrak ove prekrasne okoline u koju nas je sudbina smjestila. Vjerujem da je to sreća i blagoslov, vjerujem da će se pronaći za svakog ponešto. i da, vjerujem da se vidimo na svakom događaju – nastavlja Zdenko te u svom stilu komentira prvu večer manifestacije, večer ljetnog kina:

-Iza nas je neobična godina puna zapleta i triler situacija s određenom dozom humora koja dolazi u svoj središnji dio 2020. kruga vožnje oko Sunca. Opekline od prošlogodišnjeg pečenja kokica koje nisu uspjele, dobro su zarasle te smo sada iskoristili novu priliku za iskušati vještine baratanja tavom. Ako jednom riječju mogu opisati tim koji se bacio u organizaciju događaja onda bi to bila svestranost. Pomoć seoske mladosti i čvrste ruke Donje Pištane i tehnička podrška udruge P.A.U.K nije izostala, a Šime Milovac riješio je i problem ozvučenja. Tako smo po drugi puta ispod nebeskog svoda koje se prostire od istoka, zapada, sjevera i juga i zanemarivo malenim, ali uvijek prekrasnim dijelom pokriva i naše selo podno Papuka, nadam se uspjeli dočarati svu ljepotu slavonske ljetne večeri – zaključio je Zdenko Nađ.

Ljetno kino 2

Eto kako jedna osoba prepuna entuzijazma može pokrenuti jedno malo selo i što je najvažnije spojiti ljude, da se bar na jedno ljeto zaborave sve moguće predrasude i nepotrebno izmišljene razlike. Zdenko je pokazao put budućnosti svih generacija, dokazao da iako je to ponekad najteže, dovoljno je samo biti čovjek.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content