Ministrica Bedeković uputila preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima omogući boravak s djecom u bolnici

Ministrica Vesna Bedeković uputila je preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz svoje dijete, a u slučaju da je roditelj onemogućen, da o djetetu brine bliska osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

S obzirom na ponovnu pojavu bolesti COVID-19 i povećanog broja novozaraženih, uvođenjem pojačanih mjere zaštite u većini bolnica je onemogućena pratnja i boravak roditelja uz djecu koja dugotrajno borave na bolničkim odjelima.

Za pružanje pravovremene, odgovarajuće i sveobuhvatne zaštite bolesne djece koja su na dugotrajnom liječenju za vrijeme trajanja epidemije izazvane korona virusom važna je žurna dostupnost raspoloživih informacija i neophodna suradnja između sustava zdravstva i socijalne skrbi.

Ministrica Bedeković skrenula je pozornost kako je psihosocijalna potpora integralni dio liječenja djece s malignim i drugim bolestima koje iziskuju dugotrajno liječenje i njihovih obitelji, a tu vrstu podrške uobičajeno pružaju psiholog, socijalni radnik, terapeut za igru i po potrebi psihoterapeut.

Kako bi se djeci i roditeljima pružila sveobuhvatna pomoć tijekom liječenja i pružila potrebna pomoć i podrška, u slučaju potrebe, ministrica Bedeković osigurala je stručnjake zaposlene u Podružnicama obiteljskih centara za pružanje usluga psihosocijalne podrške i savjetovanja, a Centri za socijalnu skrb će radi sveobuhvatne zaštite djece i nadalje biti u kontaktu s roditeljima.

S obzirom da se radi o posebno ranjivoj skupini koja zahtjeva posebnu pozornost društva u cjelini, sustav socijalne skrbi je otvoren za daljnju suradnju i zajedničko djelovanje u području zaštite djece.

(mdomsp.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content