Održana panel rasprava na temu “Utjecaj COVID-19 krize na gospodarstvo – Kako odgovoriti na izazove zdravstvene i gospodarske krize – uloga javnog i privatnog sektora”

U konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora u Virovitici, održana je panel rasprava na temu “Utjecaj COVID-19 krize na gospodarstvo: Kako odgovoriti na izazove zdravstvene i gospodarske krize – uloga javnog i privatnog sektora”.

Panelisti su bili: Boris Čagalj (HBOR), Zlatko Pleša (HGK ŽK Virovitica), Božidar Jeremić (HOK OK VPŽ), Ivan Sarić (HUP), Hrvoje Belobrk (HZZ Područni ured Virovitica), Neda Martić (Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije), Vlatka Strusa (Strukovna grupa računovođa HGK ŽK Virovitica), Emina Kovač (VIDRA) i Igor Andrović (Virovitičko-podravska županija). Organizator događanja je bio Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, uz voditelja Josipa Hetriha.

Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Slavoniju i Baranju, je naglasio najvažnije stvari:

– HBOR je u startu krenuo s reprogramom kredita poduzetnicima. Osim toga, išli smo u osiguravanje dodatne likvidnosti. Radili smo zajedno s Europskom komisijom kako bi imali što manje kamatne stope. Išli smo u tri sektorska programa, sektor turizma, drvoprerađivača i poljoprivrednika. Posebno smo se orijentirali prema poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda s novi program, gdje poduzetnici u tom sektoru mogu dobiti do 200.000 eura uz 0,5 posto kamata bez instrumenta osiguranja.

panel 4

Ivan Sarić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, ureda u Osijeku je istaknuo:

– Nije ova kriza jednako pogodila sve. Mnogi su poslodavci i u ovoj krizi dosta radili, posebno se to odnosi na Slavoniju i poslodavce koji su vezani uz proizvodnju hrane. U budućnosti nam cilj mora biti podići prerađivačku industriju, tekstilnu, metalnu… Sve mjere, kako Vlade RH, tako i županija, gradova i općina su jako dobro došle, ali moramo biti svjesni, kako će se prave posljedice krize osjetiti u zadnjem kvartalu.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović govorio je o mjerama koje je pokrenula Virovitičko-podravska županija.

– Kao što smo u zdravstvenom dijelu dali sve od sebe, kako bi spriječili COVID-19, pa je na području Virovitičko-podravske županije epidemiološka slika pozitivna, na razini Hrvatske smo jedna od županija s najmanje oboljelih, tako smo krenuli s određenim mjerama pomoći gospodarstvu, posebno onima koji su bili zatvoreni u vrijeme pandemije. Nekoliko mjera smo pokrenuli. Tu je jednokratna pomoć za poduzetnike do 2.000 kuna, za one koji su bili zatvoreni u vrijeme COVID-a 19. Došlo nam je oko 350 prijava. To su poduzetnici koji su morali platiti režije, iako su bili zatvoreni i županija im pomaže na ovaj način. Osim toga, za naše tri kreditne linije, plaćat ćemo kompletnu kamatu poduzetnicima pa će ona za krajnje korisnike biti nula posto. Uveli smo mjere za poljoprivrednike, mlade poljoprivrednike, poduzetnike, žene, mjere za zdravstvo i za njih smo povećali iznos. Osim toga, Virovitičko-podravska županija nastavila je sa svim započetim investicijskim projektima, ništa nije stalo, sve se nastavlja. Ukupan paket naše pomoći za gospodarstvenike i poljoprivrednike iznosi oko tri milijuna kuna.

panel 2

Predsjednik HGK ŽK Virovitica, Zlatko Pleša je kazao:

– Trenutno provodimo anketu među našim gospodarstvenicima i kada dobijemo odgovore, tada ćemo konkretno znati što nam je činiti. Još nemamo konkretnih mjera u kojoj mjeri je pandemija pogodila naše gospodarstvenike, ali vidljiv je pad izvoza na tržište Europske unije, posebno tri zemlje, Njemačke, Italije i Slovenije.

Neda Martić direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije je naglasila:

– Mi nismo jedini koji smo pomagali poduzetnicima, mi smo bili samo produžena ruka jedne zajedničke priče niza potpornih institucija. I jučer i danas i u budućnosti, uvijek ćemo nastupati zajedno prema našim poduzetnicima kako bi im olakšali period koji nam slijedi.

Ravnateljica VIDRA-e, Emina Kovač je podcrtala kako su djelatnici VIDRA-e i Poduzetničkog inkubator VPŽ u vrijeme Covida 19, za poduzetnike besplatno pripremali projekte, ali i zahvalila računovođama s područja naše županije koje su im bile od velike pomoći pri pripremanju projekata u vrijeme korona virusa.

panel 5

O iskustvima u vrijeme pandemije koronavirusa govorili su i Božidar Jeremić (tajnik u OK HOK POK VPŽ), Hrvoje Belobrk (predstojnik Područnog ureda HZZ-a Virovitica), Vlatka Strusa (predsjednicu Strukovne grupe računovođa HGK – Županijske komore Virovitica), naglašavajući svoja iskustva u proteklih nekoliko mjeseci, ali i naglašavajući važnost potpore koju su poduzetnici i gospodarstvenici dobili od Vlade RH i resornih ministarstva.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”593435″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content