OTVORENA MOTOCIKLISTIČKA SEZONA Ove godine bez defilea i poligona sigurne vožnje, ali poruka je jasna: Budite oprezni, pazite na sebe i druge

Započelo je ljeto, godišnje doba kada je motociklistička sezona u punom jeku. Važno je pritom poslati jasnu poruku motociklistima, ali i ostalim sudionicima u prometu te ih pozvati na oprez kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebice nesreća sa smrtno stradalima.

Hrvatski autoklub Autoklub Virovitica već dugi niz godina u svom radu naglasak stavlja na prometnu preventivu.

– Motociklisti prije svega sami moraju voditi računa o tome da budu sigurni i da razmišljaju o svojoj sigurnosti. Tu prvenstveno mislim na tehničku ispravnost motocikla i opremu svakog motociklista, ponajprije kvalitetnu kacigu. Važno je također da poštuju propise i pravila, jer to je od velike važnosti – kaže Robert Valenteković iz Autokluba Virovitica.

Analizirajući prometne nesreće može se reći kako je od vozila na dva kotača u najviše prometnih nesreća sudjelovao motocikl. Uzimajući u obzir njihovu brzinu i slabiju uočljivost motociklisti su jedni od najranjivijih sudionika u prometu.

Čimbenici čovjek, vozilo, cesta i promet na cesti podliježu određenim pravilnostima koje se mogu predvidjeti. Međutim, navedenim čimbenicima nisu obuhvaćene atmosferske prilike ili neki drugi elementi, kao naprimjer trag ulja na kolniku, nečistoća, divljač i slično, a koji su zapreka sigurnom odvijanju prometa.

– Postoje i neki drugi čimbenici, jer ipak je riječ o vozilu na dva kotača koje se teže uoči pa se često dogodi i prometna nesreća koju skrivi neki drugi vozač koji nije na vrijeme uočio vozilo na dva kotača, prije svega zbog brzine takvih vozila i oduzimanja prednosti. Treba pohvaliti sve one odgovorne motocikliste, ali s druge strane ima i onih koji nepotrebno divljaju na cestama. Ovim putem želim im poručiti da to nije pista, već cesta, a na cesti, za razliku od piste, postoje nekontrolirani uvjeti. Naravno, treba poslati poruku i ostalim sudionicima u prometu da malo bolje gledaju, slušaju, da pripaze na vozila s dva kotača – naglašava Valenteković.

OVE GODINE BEZ DEFILEA I POLIGONA SIGURNE VOŽNJE, ALI PORUKA JE JASNA…

Ove godine pandemija koronavirusa odgodila je nekoliko akcija koje već tradicionalno provodi Autoklub Virovitica. Jedna od takvih je i “Defile i poligon sigurne vožnje”, zajednička akcija motociklista i policije čiji je cilj promoviranje sigurne vožnje motociklima tijekom motociklističke sezone.

Tom prilikom svake godine nastoji se podsjetiti sve sudionike u prometu na najčešće greške koje dovode do prometnih nesreća, a to je nedavanje pokazivača smjera, neuvjeravanje može li se krenuti s pretjecanjem, obilaženjem i uključivanjem u promet, što je najčešće u vožnji unatrag ili izlaženju s parkirališta, mostova, a da se nisu uvjerili da se to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike.

– Tijekom cijele sezone, krenuvši od ožujka pa sve do prosinca, gledajući podatke na državnoj razini možemo reći da su u najvećem broju prometnih nesreća sudionici motociklisti, a nerijetko takvi slučajevi završavaju i sa smrtnim ishodom. Ove godine, barem zasad, podaci nisu toliko crni, vjerojatno zbog koronavirusa i činjenice da su ljudi češće ostajali kod kuće.
Što se tiče Virovitičko-podravske županije, najgori tjedan do sada bio je onaj protekli, gdje smo imali dva teško ozlijeđena motociklista. Nadamo se da se taj trend neće nastaviti – poručila je Anita Relić, policijska službenica za prometnu preventivu PU virovitičko-podravske.

(www.icv.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content