SRCE VIROVITICE Sjećate li se kako je izgledao Dvorac Pejačević prije nekoliko godina? Usporedili smo fotografije

Sjećate li se kako je prije izgledao Dvorac Pejačević u srcu grada? Iako se, sad gledano, to čini kao daleka prošlost, riječ je o vremenu prije samo tri godine, kada je u središtu Virovitice ovo izdanje bilo oronulo, staro i  zapušteno, a park više ličio na samoodrživu šumu, nego perivoj.

Istina, bilo je šarma i u tome, moramo priznati – stare klupe čuvale su uspomene brojnih generacija, a u hladu platana brojni su se građani i putnici ljeti sklanjali od hlada i uživali. No, isto tako činjenica je da, kad bi pao mrak, to isto središte grada postajalo “mračna točka”, bez osvjetljenja u parku, da je većinu vremena trebalo dobro očistiti igrala na igralištu od “podsjetnika” koje su ostavile ptice, kao i da je većina staza služila samo za gledanje, ali ne i istraživanje, jer su bile pune rupa i korijenja.

51

Ovog ljeta, srce Virovitice je drugačije i malo tko može ostati ravnodušan na pogled koji puca s prometnice, kada se impozantan Dvorac prvi put uoči u centru. Sada imamo pravi centar, mjesto za šetnju, za kavu s pogledom, za podružiti se. Srce grada opet pripada Virovitičanima i njihovim gostima koji zaista mogu uživati u Muzeju i Dvorcu, odmoru kraj fontane, prostranom šetalištu i cvjetnim detaljima na svakom koraku.

Staro je prepustilo mjesto novom – vidimo to najbolje na fotografijama koje smo potražili u našoj arhivi, a koje zorno prikazuju tu ogromnu razliku u izgledu središta Virovitice. Da, park je bio mjesto uspomena, ali je i danas, onih novih, koje stvaramo svaki dan i u kojima će, kao i mi, uživati generacije koje ćemo iza nas ostaviti.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”591621″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content