STIŽE SEZONA VOŽNJE BICIKLOM Ovo su dobrobiti vožnje bicikla zahvaljujući kojima će tijelo doživjeti renesansu

Ako je u pitanju vaša želja za postizanjem savršene kondicije, gubitak viška kilograma ili vrijeme provedeno na svježem zraku – vožnja biciklom je odgovor!

Ova aktivnost sagorijeva kalorije, oblikuje mišiće, daje energiju i štiti zdravlje srca, ali sasvim sigurno djeluje i kao anti-stres terapija, a i zrake sunca koje vas griju će dodatno pojačati osjećaj sreće – piše vecernji.hr

Ako vam je ipak prioritet gubitak kalorija, bicikliranjem ćete se sigurno riješiti suvišnih masnoća: u 60-ak minuta vožnje bicikla možete izgubiti između 450 i 800 kalorija, ovisno o brzini, težini i usponu. Prilikom okretanja pedala na biciklu rade velike grupe mišića: mišići potkoljenice, mišići prednje i stražnje strane natkoljenice, mišići stražnjice i oni trbušni.

Prednosti vožnje biciklom:

Kardiovaskularni sustav

Biciklizam poboljšava zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava te smanjuje rizik od koronarnih bolesti srca.

Mišići

Vožnja bicikla odlična je za izgradnju i jačanje mišića donjeg dijela tijela.

Smanjuje težinu i obujam struka

Sagorijeva kalorije, drži težinu pod kontrolom, ubrzava metabolizam čak i nakon aktivnosti.

Produljuje životni vijek

Biciklizam je aktivnost poznata po tome da produljuje vijek zahvaljujući zdravom i aktivnom sportskom životu koji biciklisti vode.

Koordinacija

Okretanje obje noge u krug dok istovremeno držite upravljač s obje ruke i održavate tijelo u balansu dobro je za razvoj koordinacije.

Mentalno zdravlje

Fizička aktivnost bilo koje vrste uvijek se povezuje s poboljšanjem mentalnog zdravlja, jer raste razina hormona endorfina i dopamina tijekom aktivnosti i nakon nje.

Imunosni sustav

Vjeruje se da vožnja bicikla može ojačati imunosni sustav zbog povećanog protoka krvi i unosa kisika te poboljšane cirkulacije tijekom aktivnosti.

Ako niste do sad bili aktivni, krenite polako kako biste izbjegli ozlijede i budite pažljivi pri odabiru bicikla!

(vecernji.hr, foto: ilustracija, I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content