Udruga Vretenac Slatina: Projekt ”Škola, mačji kašalj” završila piknikom na slatinskom jezeru Javorica

Projekt ”Škola, mačji kašalj”  Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina kontinuirano provodi od siječnja 2020. godine pod financijskom podrškom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U fokusu projekta je rad s djecom u procesu odgode upisa u prvi razred, te rad s djecom koja se školuju po prilagođenom i individualiziranom nastavnom planu i programu, kao i stručna pomoć i podrška njihovim obiteljima.

Kroz šest mjeseci trajanja projekta ”Škola, mačji kašalj” u rad radionica uključilo se 20-tak djece s područja cijele Virovitičko-podravske županije.

U sklopu projekta održano je 20 radionica aktivnosti ”Pripreme za školu” pod vodstvom edukacijske rehabilitatorice Ivane Sabolić i 20 radionica ”Pomoći u učenju” pod vodstvom edukacijske rehabilitatorice Patricije Karaman.

Vretenci 4

Kroz sustavne tjedne radionice u 6 mjeseci trajanja projekta s malenim predškolcima i školarcima, radilo se na razvoju grafomotorike, kognitivne spoznaje, razvoju komunikacijskih vještina, ali i socijalno-emocionalnih reakcija kroz druženje i igru.

Naglašavajući važnost obitelji kao podrške u školovanju djeteta, u sklopu projekta održano je šest grupa podrške za roditelje (ukupno 12 s obje grupe) pod vodstvom psihologinje Jasne Plantak. Na grupama podrške kroz razgovor, roditelji su bili upoznati o načinima komunikacije s djecom, granicama u odgoju, načinima pomoći oko učenja, a jedna od tema koje su obrađene je i ”Odgojni stilovi roditelji” te ”Psihologija otpornosti”.

S ciljem podizanja kvalitete rada, jedna od planiranih aktivnosti projekta ”Škola, mačji kašalj” bila je i usvršavanja stručnjaka koji rade na projektu. Tako su odslušane edukacije na teme socijalne priče, vizualni raspored, adaptivni materijali i metoda fraktalnog crteža.

Vretenci 3

– Iako su u fokusu rada Udruge Vretenac Slatina odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, od samih svojih početaka u rad Udruge uključena su i djeca s teškoćama u razvoju kao i stručnjaci kao voditelji i organizatori radionica. Tako je projektom ”Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak”, Udruga Vretenac u svoj rad uključila i djecu u procesu odgode upisa u prvi razred. Tim projektom, zahvaljujući financijskoj podrški Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruga Vretenac započela je dobru praksu pružanja sustavne podrške predškolcima, ali i njihovim obiteljima, koju je nastavila i ove godine. Otvorenost i zadovoljstvo roditelja, ali prije svega zadovoljstvo i veselje na licima predškolaca i školaraca, njihov napredak, kao i prijateljstva nastala na radionicama projekta ”Škola, mačji kašalj” potvrda su radu stručnjaka Udruge Vretenac Slatina, ali i dobar temelj za nastavak ovoga, te sličnih projekata u budućnosti – istaknula je predsjednica UOSIT Vretenac Slatina Patricija Karaman.

(www.icv.hr, adf; UOSIT Vretenac Slatina)
[g-gallery gid=”594824″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content