INTERVJU SA SANDROM MOSLAVAC, RAVNATELJICOM DJEČJEG VRTIĆA “CVRČAK“ Sva djeca dobila su svoje mjesto u skupini, neupisana su ostala samo djeca mlađa od godinu dana

Završeni su upisi djece u novu pedagošku godinu u virovitičkom Dječjem vrtiću “Cvrčak”, a dobra vijest za roditelje je informacija da su sva djeca uspjela dobiti svoje mjesto u skupini. Kako je izgledao upis u doba koronavirusa, kako izgleda ljetni rad vrtića, hoće li u novoj pedagoškoj godini biti poslijepodnevne smjene u vrtiću… Ta i druga pitanja postavili smo ravnateljici Dječjeg vrtića “Cvrčak” Sandri Moslavac.

1. Upisi su završeni, a ove godine zbog koronavirusa prijave su se odvijale drukčije. Kako su roditelji prijavljivali dijete za upis?

Da, ove godine sustav prijava bio je nešto drugačiji, ali je prošao bez problema. Dokumentaciju smo preuzimali putem pošte ili elektroničkim putem. Možemo se pohvaliti da su nam ove godine sva djeca upisana i to djeca koja imaju godinu dana do polaska u vrtić. Nažalost, ostala su nam još uvijek neupisana djeca koja nemaju godinu dana.

2. Koliko će biti novih skupina u vrtiću?

Kapacitet djece u našem vrtiću “Cvrčak” je 501 dijete u redovnom programu. Od nove pedagoške godine imat ćemo 24 nove skupine i to s novim objektom u naselju Sveti Đurađ. Tamo dobivamo dvije nove skupine, odnosno upisano je 32 djece: 20 školaraca vrtićke dobi i 12 djece jasličke dobi. Ukoliko budemo u mogućnosti, i tijekom godine planiramo u skupine uklopiti djecu koja sada nisu upisana u vrtić. To će ovisiti o broju djece koja će se ispisati tijekom godine. U prednosti smo i što se Grad Virovitica kao osnivač pobrinuo da od nove pedagoške godine imamo još jednu zgradu za potrebe vrtića. Riječ je o bivšoj zgradi COOR-a na kojoj se trenutno odvijaju građevinski radovi. Taj novi prostor omogućit će nam da osiguramo prostor za svako dijete. U tom prostoru planiran je i dio obrazovnih skupina, odnosno za djecu koja su u skraćenom programu predškole. Svake godine imamo do stotinu djece u tim skupinama, odnosno u novoj pedagoškoj godini bit će četiri obrazovne skupine.

3. Hoće li i u novoj pedagoškoj godini roditelji imati mogućnost korištenja nove usluge, odnosno poslijepodnevnog rada? Kakav je bio odaziv ove, prve godine provođenja programa i ostaje li on besplatan za roditelje?

Podsjećam kako je poslijepodnevni rad financiran sredstvima Europske unije te smo još uvijek u projektu. Nakon prvih godinu dana imamo pozitivne rezultate i roditelji su izrazili zadovoljstvo tom uslugom. Obuhvaćeno je i više od 40 djece, koliko je bilo planirano projektom. Dio roditelja zaista nema drugu mogućnost nego koristiti poslijepodnevni rad jer im je zbog posla potreban boravak djeteta u vrtiću do 21 sat. Usluga će i dalje biti besplatna za roditelje. Ujedno, roditelji će i u novoj pedagoškoj godini cijenu vrtića plaćati u istom iznosu kao i prošlih godina – ekonomska cijena je 1935 kuna, od čega 70 posto plaća osnivač, tj. Grad, a roditelji participiraju s 30 posto cijene. Konkretno, 580 kuna za jedno dijete, odnosno 464 za drugo dijete iz istog obiteljskog domaćinstva.

4. U ljetnim smo mjesecima, kako izgleda tzv. ljetni rad vrtića?

Počeli smo s radom u dežurnim skupinama i svjesni smo što nosi ljetni rad. Pojedina djeca teže reagiraju na spajanje novih skupina, na nove odgojitelje i drugu djecu, pa je rad ljeti svojevrsni izazov i za djecu i za odgojitelje. Na njega možemo gledati s one pozitivne strane: kao na priliku da dijete stekne nove prijatelje i kao novu priliku odgojiteljicama za prilagodbu. Vjerujem da se svaka odgojiteljica jako trudi svakom djetetu prilikom te prilagodbe i zahvaljujem roditeljima na razumijevanju. I za vrtić je vrijeme korištenja godišnjih odmora, što znači da je manje odgojiteljica, a u isto vrijeme traju oni radovi koji se ne mogu odraditi tijekom redovne godine u vrtiću, kada radi s punim kapacitetom.

5. Budući da su izostali uobičajeni sastanci s roditeljima zbog pandemije koronavirusa, kako s njima komunicirate? Kako se mogu informirati o svemu što se događa u vrtiću?

Zbog trenutne epidemiološke situacije odgodili smo masovni roditeljski sastanak vezan uz upise i prilagodbu djeteta na vrtić, ali roditelje usmjeravamo na našu web stranicu. Tamo mogu pronaći sve informacije, a uskoro ćemo objaviti i članak o adaptaciji djece na vrtić, koji priprema stručni tim. Roditelji će tako na vrijeme moći saznati što ih očekuje u rujnu i polako početi pripremati dijete za polazak u vrtić.

virovitica vrtic coor Custom

Zgrada starog COOR-a prenamijenit će se za potrebe vrtića

Nakon preseljenja COOR-a u novu, modernu zgradu, stara zgrada vraćena je vlasniku, Gradu Virovitici, koji ju je zbog velikog broja neupisane djece prijašnjih godina odlučio iskoristiti i prenamijeniti za potrebe vrtića.

Ovih dana započelo je uređenje stare zgrade COOR-a. Vrijednost radova na unutarnjoj adaptaciji iznosi više od 600.000 kuna, kaže gradonačelnik Ivica Kirin.

– U okviru projekta Grad Virovitica planira otkupiti i tri privatne parcele iza nove, trodijelne dvorane kako bi se osigurala prilazna cesta i parkirna mjesta za roditelje koji više neće morati stajati na glavnoj prometnici dok ostavljaju djecu u vrtiću. Do početka nove pedagoške godine, osim uređenja unutarnjeg prostora, planiramo zgradu i opremiti kako bi bila spremna za prihvat predškolaca. Time će se proširiti kapacitet Dječjeg vrtića “Cvrčak” za 53 mjesta – ističe gradonačelnik Ivica Kirin.

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content