Ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu: Stučnjaci otkrivaju je li potrebno ili je mit

foto: ilustracija, pixabay.com

Nema potrebe za ispiranjem suđa prije slaganja u perilicu, tvrde stručnjaci za čišćenje iz Bon Apetita. Suprotno popularnom mišljenju, ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu samo troši vodu i vrijeme, ali to nije jedina pogreška koju ljudi rade kod punjenja perilica suđa. Stručnjaci su za Daily Mail otkrili koje su to greške koje većina ljudi radi te kako pravilno staviti suđe u perilicu – prenosi vecernji.hr

Ispiranje suđa

Potreba za ispiranje suđa prije slaganja u perilicu je samo urbani mit, tvrde stručnjaci. Umjesto toga samo maknite sve veće ostatke hrane s posuđa, stavite ga u perilicu te pokrenite proces pranje. Preskakanje ispiranja štedi vrijeme, ali i vodu i novac.

Punite je odotraga prema naprijed

Perilice posuđa treba napuniti sa stražnje strane prema naprijed kako bi se iskoristilo što više prostora, kažu stručnjaci tvrtke Bon Appetit. Preporučuju da se zdjelice i šalice stavljaju licem prema dolje ili pod kutom da se spriječi nakupljanje vode. Tanjure treba slagati na donju policu gdje je pritisak vode najjači za uklanjanje tvrdokornih mrlja od hrane.

Pribor okrenite prema dolje

Pribor za jelo se u perilicu suđa uvijek treba slagati tako da su usmjereni prema dolje, a ručke su im prema gore, otkrio je stručnjak iz tvrtke za čuvanje potrošača CHOICE. Ashley Iredale iz iste tvrtke objasnila je da je sigurnije, higijenske i lakše kada se pribor tako sprema. – Naše ruke i prsti puni su bakterija, stoga treba smanjiti kontakt s površinama koje dolaze u dodir s hranom – objašnjava Ashley.

Bez tava, noževa i daska za rezanje

Tave, oštri noževi i drveni pribor, poput kuhača, uvijek se trebaju prati ručno, a ne u perilici suđa. Ovo pravilo također se odnosi na slamke za višekratnu upotrebu.

(vecernji.hr)