LIJEČNICI UPOZORILI Novi simptomi korone: mučnina, proljev, začepljenje ili curenje nosa

foto: ilustracija, pixabay.com

Uz akutne respiratorne smetnje kao glavne simptome COVID-19, čini se da se mučnine i proljev sve češće javljaju kod oboljelih – piše vecernji.hr

Od početka pandemije, naime, bilo je jasno da su simptomi COVID-19 povišena ili visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i otežano disanje koji ostavljaju bez daha. Ubrzo se pokazalo da je to i umor, bolovi u tijelu, glavobolja, grlobolja, da bi se potom popisu simptoma dodao i gubitak okusa ili mirisa.

Posljednji u nizu simptoma su začepljenje ili curenje nosa, mučnina i proljev. Ta je tri najnovija simptoma Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao još u svibnju. Dr. Irena Hrstić, ravnateljica pulske opće bolnice, na njih je upozorila rekavši kako pacijenti koji im se sada javljaju imaju probavne smetnje kao primarne tegobe, za razliku od početka same epidemije kada su tegobe uglavnom bile respiratorne.

– Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba – rekla je dr. Hrstić.

Jesu li se ti popratni simptomi počeli više manifestirati tijekom ljetnih vrućina?

– Ponaša li se virus tako, to ćemo moći reći vjerojatno sljedeće godine jer je premalo vremena za takve zaključke. Trenutačno, moglo bi se reći da su sada u toplijem dijelu godine nešto zastupljeniji gastrointestalni problemi kod oboljelih od COVID-19 u našoj bolnici – kaže dr. Izabela Antunović Ćelović, voditeljica Odjela infektologije u općoj bolnici Pula.

Objašnjava kako svaki virus razvija neki tropizam, tj. usmjeren je prema nekom od organa – virus gripe prema respiratornom traktu, virus hepatitisa prema jetri, a enterovirus prema crijevima, no napada cijeli organizam pa se razvija primarna i sekundarna viremija (prisutnost virusa u krvi).

Respiratorni virus

– Zimi kad smo više u zatvorenom prostoru naglašenije su respiratorne patologije. Virus napada sve stanice jednako, samo su možda ljeti više izraženi gastrointestinalni problemi – kaže infektologinja.

Na nekim infektološkim odjelima kažu da su i prije kod oboljelih od koronavirusa bili prisutni mučnina i proljev te da nema porasta tih simptoma.

– COVID pacijenti imali su probavnih smetnji i prije i sada, nema nekog povećanja, ali još nema dovoljno iskustva da bi se izveo zaključak – rekli su nam u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar komuniciraju i s onima koji se liječe kod kuće, većinom mladima koji im prijavljuju simptome.

– COVID-19 prvenstveno je akutna respiratorna bolest, a mučnine i proljevi se već dugo prepoznaju kao popratne tegobe. Dio oboljelih ih ima, ali ne prevladavaju. U širokoj simptomatologiji moguć je i osip. Moguće je da se na jednoj klinici istovremeno pojavi deset pacijenata od kojih četiri imaju probavne tegobe, ali epidemiologija bi o tome mogla reći nešto više možda na sljedeću zimu, još nema ozbiljne analize – kaže doc. Vanja Tešić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda “Dr. Andrija Štampar”.

(vecernji.hr)