Općina Crnac među prvima je krenula s projektom ”Zaželi”: Korisnici oduševljeni, zaposlenice ne mogu biti sretnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Crnac među prvima je u Virovitičko-podravskoj županiji započela s projektom ”Zaželi”. U ovoj općini projekt nosi radni naslov “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja općine Crnac”, a u provedbi je u sklopu europskog programa ”Zaželi”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.157.985 kuna, a razdoblje provedbe projekta je od 30. svibnja 2018. do 30. studenog 2020. godine.

U sklopu projekta zaposleno je 12 žena koje brinu o korisnicima iz 66 kućanstava, a naglašavaju iz Općine kako se spominje broj kućanstava jer u nekim kućanstvima ima i po dva korisnika kojima je potrebna pomoć. Projekt je višestruko koristan i mnoge je učinio sretnim, korisnike ponajviše, ali i zaposlenice, žene srednje životne dobe koje bi teško pronašle posao.

-Suprug mi je u mirovini, i svaka nam je kuna uvijek dobro došla. Kada se ukazala prilika za zaposlenje putem ovoga projekta, odmah sam se prijavila i eto, danas radim i pomažem onima kojima je najteže. Radim u pet kućanstava i ništa mi nije teško, a najveća mi je nagrada svaki dolazak k tim ljudima jer me uvijek dočekaju i isprate raširenih ruku i sa širokim osmijehom. To je neprocjenjivo. Hvala općini, ministarstvima i Vladi koji su prepoznali veličinu i važnost ovakvog projekta – kaže Danica Kusić (57) iz Crnca. Ružica Holeš (54) također iz Crnca presretna je što radi.

-Iako smo mi žene u ovim godinama još itekako sposobne za raditi, teško danas pronalazimo posao. U trenucima kada sam se prijavljivala za ovaj posao, suprug i ja smo bili nezaposleni. Danas je puno lakše, radim u pet domaćinstava i vjerujte ovaj posao ne bi mijenjala nizašto. Svaki fizički umor svladava ono psihičko zadovoljstvo koje na kraju dana osjetiš kada se vratiš kući i znaš da si nekome pomogao, nekome kome je pomoć zaista i potrebna – kaže Ružica. Koordinatorica projekta za općinu Crnac Nicole Velić ima samo riječi pohvale za svoje zaposlenice.

-Sve su iznimno vrijedne i nema nikakvih problema. Svakodnevno obilazim kućanstva i pričam s korisnicima koji su presretni, zapravo je teško opisati tu sreću kada im dođu zaposlenice, nije tu samo riječ o fizičkoj pomoći, tu su najvažniji oni trenuci razgovora i osjećaja da nisu sami – zaključila je Velić.

(www.icv.hr, vg)