PRELIJEP PRIZOR Posjetite ponosnu obitelj labudova na Tvinovim ribnjacima

Toplo i sunčano ljetno vrijeme mnoge je izletnike izmamilo u prirodu, kojom naša županija doista obiluje. Tako je i nas put odnio na Virovitičke ribnjake, točnije na 6., 7. i 8. ribnjak, o kojemu brine Športsko-ribolovni klub Tvin iz Virovitice. Došli smo pod punom opremom, ali ne za ribolov, već za fotografiranje, a na sugestiju Tvinovih vrijednih ribolovaca. Stvorila je ta skupina entuzijasta odlične uvjete za sportski ribolov i rekreativna druženja, ali svojim trudom i radom stvorili su uvjete i za opstanak flore i faune, pa tako i za obitelj labudova koja već nekoliko godina živi na Tvinovim ribnjacima.

Radi se o ponosnom paru odraslih labudova, koji svake godine imaju svoj pomladak. Gnijezda postavljaju na malom otočiću obraslom trskom i travom, a koji se nalazi u sredini 8. ribnjaka. To mjesto im je i više nego idealno: zbog gustog nasada zaštićeni su od nevremena, ali i od grabežljivaca koji bi posegnuli za jajima ili tek izlegnutim mladuncima.

Ove godine, točnije krajem travnja, na svijet je došlo sedam malih mladunaca. Na žalost, jedno je nedugo nakon izlijeganja uginulo, no ostalih šest su zdravi i sada već veći mladunci koji od iskusnih roditelja uče vještinama preživljavanja, lova, plivanja, a kad budu dovoljno snažni, i letenja. Tada će, kao što je to bilo i dosad, osnovati vlastitu obitelj, koja će stanište naći ili na našim ribnjacima, gdje ih ima po najmanje jedan par odraslih u svakom, ili će gnijezdo naći na nekom drugom mjestu.

MG 8743

“ČLANOVI”, ALI NE PLAĆAJU DOZVOLU

Ribolovci u šali kažu da “Tvinovi labudovi” imaju privilegiju: pokrivaju sva tri Tvinova ribnjaka, članovi su kluba, ali jedini ne moraju plaćati ribolovnu dozvolu. No čuvati svoj dom ni njima nije lako – ribolovci svjeoče kako svako malo neki mladi mužjak uleti i pokušava osvojiti teritorij.

„Stari labud“ im tada odmah pokaže tko je gazda i nakon kraće borbe redovno ih otjera ih sa svog teritorija. I dok su im drugi labudovi prijetnja, oni su od ljudi sigurni. U prvom redu tu su zaslužni ribolovci, ali i naši savjesni građani koji često dolaze uživati u tom čudu prirode.

Iako labudovi uglavnom traže bilje u jezeru ili pasu na travnjaku uz jezero, mnogi im daju kruh, kukuruz ili ostatak od svog doručka, tako da već po navici, kada vide ribolovca sa punom torbom hrane, odmah mu i bez straha prilaze te najčešće budu i nagrađeni. Stoga nemalo puta ribolovci pozovu građane da i sami budu dio te prekrasne suradnje čovjeka i prirode, da dođu i vide te lijepe ptice, pritom uživaju u prekrasnom okolišu, a tko zna, možda se netko od izletnika baš zbog toga odluči vratiti na ribnjake kao – ribolovac. (www.icv.hr, bs, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”597038″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content