TRENUTNO NAJVEĆI PROJEKT U VIROVITICI Počela izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda

U sklopu projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica danas (četvrtak) je obilježen početak radova izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 147,2 milijuna kuna, od kojih su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU 103,4 milijuna kuna, odnosno nešto više od 70 posto.

Grad Virovitica i dvije susjedne općine Lukač i Špišić Bukovica, na čijem se prostoru provodi projekt, sufinanciraju projekt s 20 posto od nacionalne komponente, odnosno sa 8,8 milijuna kuna, što je nešto manje od 6 posto ukupne vrijednosti projekta, rekao je prilikom predstavljanja projekta upravitelj tvrtke Virkom i zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić.

MG 8161

Vrijednost samih radova izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je gotovo 60 milijuna kuna.

– Danas trebamo biti ponosni na svoje ljude. Ovaj projekt pročistača ne bi prošao da nije mnoštvo stručnjaka sjedilo iza njega i danima rješavalo probleme koji su se pokazivali. Na ovaj način stvaramo preduvjete za dobar život i standard naših građana. Nadam se i vjerujem da će radovi biti izvršeni u rokovima te da će ovaj pročistač služiti na korist svima – rekao je gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin.

MG 8125

U projektu sudjeluju i Hrvatske vode koje ga sufinanciraju s 40 posto nacionalne komponente, odnosno 17,5 milijuna kuna.

– Položili smo ili rekonstruirali 36 kilometara kanalizacijskih kolektora da bi skupili sve otpadne vode i doveli ih na ovaj uređaj. S ovim ulaganjima, ako znamo da je odobren i projekt Pitomača i Slatina, imamo Viroviticu, a isto tako uz veliko zalaganje i trud Ministarstva zaštite okoliša i energetike, i našeg Ministra Čorića od 25. lipnja zaključkom Vlade posebno se podržava priprema i realizacija projekta Špišić Bukovica, Suhopolje i Gradina, i tako dolazimo do gotovo milijarde kuna za ulaganje u vodnokomunalnu infrastrukturu – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

MG 8171

Projekt je odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje ga sufinancira u istom omjeru i iznosu kao i Hrvatske vode.

– Upravo ovakvi radovi čine me iznimno ponosnim kao čovjeka koji vodi Upravu za vodno gospodarstvo sa svojim suradnicima. Virovitica je jedan od naših najboljih partnera. Uz ovaj uređaj će se u Virovitici i ovim jedinicama lokalne samouprave stupanj priključenosti stanovništva na sustav odvodnje i obrade otpadnih voda s 87 povećati na 97 posto. Što definitivno Viroviticu stavlja u sami vrh Republike Hrvatske, s još nekoliko jedinica lokalne samouprave koje su do danas ostvarile taj visoki udio – naglasio je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

MG 8212

Zadovoljstvo početkom radova istaknuo je saborski zastupnik Josip Đakić.

– Samo vrijednošću ovih ljudi, onih koji rade u našim agencijama, lokalnim LAG-ovima, mogu se ostvariti ovakvi hvalevrijedni projekti. Vjerujem da će i ovaj projekt biti pravovremeno gotov i da će služiti svojoj svrsi, ali i da će se nastaviti raditi na infrastrukturi koja je potrebna Virovitici i općinama koji joj gravitiraju. Radovi su počeli, sredstva su osigurana, a tako će kroz koji mjesec biti početak radova na prvoj dionici brze ceste Virovitica-Špišić Bukovica koja onda ide do Bjelovara, Vrbovca i Zagreba. To su naši osnovni projekti za koje se zalažemo i za koje se borimo – rekao je Đakić.

MG 8189

Otvorenju radova nazočili su i župan virovitičko-podravski Igor Andrović sa suradnicima, župan osječko-baranjski Ivan Anušić sa suradnicima, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić sa zamjenikom Antunom Vujićem, član Uprave hrvatskih šuma Igor Fazekaš i brojni uzvanici.

(www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content