Hoće li ove godine biti APN-ova? Ministarstvo kaže da čeka nove kalkulacije

Bivši ministar graditeljstva u Plenkovićevoj vladi, Predrag Štromar, obećao je da će vlada nastaviti subvencionirati kupnju mladima. No, kako javlja Dnevnik.hr novi krug subvencija neće krenuti u rujnu kako je to bilo do sada nego najranije u listopadu.

Hoće li biti subvencioniranja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Iz ministarstva graditeljstva su odgovorili hoće li subvencija biti.

– Želja je da se nastavi program, ali s obzirom na činjenicu da je većina sredstava korištena za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom, u očekivanju smo novih projekcija proračuna i kalkulacija o raspoloživosti sredstava za provedbu samog projekta. Javnost će se u najkraćem mogućem roku obavijestiti o mogućem datumu objave novog natječaja – stoji u odgovoru koji je Index dobio iz Ministarstva graditeljstva.

Oglasio se i Štromar

Cijelu situaciju komentirao je i Štromar, koji kaže da sredstava ima.

– Ja sam siguran da za ovu godinu ima sredstava da se može ići u natječaj. Apeliram da se to učini čim prije jer puno ljudi pita kad će biti natječaj – rekao je Štromar.

Klijenti čekaju oglas za APN

Kreditni posrednik Hrvoje Travnikar rekao je i kako građani čekaju APN.

– Kod nas već nekoliko stotina klijenata čeka samo pravu vijest iz APN-a (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) i Ministarstva graditeljstva da preda dokumentaciju u banku. Ako ne bude APN-a, ići će na redovne stambene kredite, ali svi nestrpljivo čekaju da iskoriste subvenciju – rekao je kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Pooštreni uvjeti za kredite?

Trgovci nekretninama kažu za Dnevnik.hr i da su neki građani već dali i predujam za stanove.

– Određeni broj predugovora već smo potpisali u nadi da će APN-a ove godine biti i da će biti u isto vrijeme kao i lani, a ako ne bude, klijenti će ići na redovne kredite – rekao je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

U međuvremenu iz hrvatske udruge banaka ističu da banke žele i spremne su za novi krug poticaja ako ga bude, ali dodaju i kako će za neke klijente zbog korone i dalje biti pooštreni uvjeti za dobivanje kredita.

(index.hr, dnevnik.hr)