Hrvatski duhani uspješno započeli sezonu otkupa duhana: Berba za sada obećava

Hrvatski duhani su započeli s otkupom ovogodišnje berbe duhana, a zahvaljujući neprestanom radu agronoma sa proizvođačima na pridržavanju agrotehničkih preporuka s ciljem podizanja prinosa i kvalitete, berba za sada „obećava“.

Otkup je počeo prošlog tjedna otkupom duhana tipa Virginija, i to na lokacijama Virovitica i Pitomača, dok će se na lokaciji Kutjevo otkup organizirati početkom rujna. Na otkupnim mjestima uvedene su stroge sigurnosne mjere za sve faze otkupnog procesa kojima je osigurana maksimalna sigurnost proizvođača i zaposlenika.

Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj s kontinuiranim rastom otkupne cijene. Ove godine su Hrvatski duhani povećali otkupne cijene za prve četiri otkupne klase duhana, i to u prvoj i drugoj kako bi potaknuli kvalitetu, u trećoj kako bi podržali održivost te u četvrtoj kako bi se održala profitabilnost proizvodnje u slučaju loše proizvodne godine.

Otkup HD 2
Foto: Hrvatski duhani

– Zadovoljan sam da u ovim okolnostima obilježenima Covid-19 epidemijom i padom gospodarske aktivnosti, očekujemo uspješnu proizvodnu godinu, jer uz povoljnije vremenske uvjete i uz koordinirane agrotehničke aktivnosti možemo očekivati i veći prinos za naše proizvođače. Kroz odlične odnose sa našim proizvođačima, konstantnu suradnju i uspješno rješavanje problema na dobrom smo putu da svake godine budemo sve bolji. Ponosan sam što smo kontinuiranim povećanjem otkupnih cijena dodatno podržali financijsku stabilnost poljoprivrednih proizvođača te im omogućili mirno planiranje proizvodne sezone. Unatoč gospodarskim uvjetima, mi nastavljamo investirati u proizvodnju duhana i u svoje proizvođače, nastavljamo sa punom financijskom podrškom proizvodnje duhana, investicijama u nove tehnologije koje podižu produktivnost i profitabilnost proizvodnje, kao i sa sigurnim otkupom ukupno ugovorene proizvodnje duhana – izjavio je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani nastavljaju s uspješnim programom uvođenja mehaničke berbe u sklopu kojeg su u posljednje tri godine sa 56 proizvođača potpisani ugovori za financiranje nabave 50 mehaničkih berača u visini 11 milijuna kuna. Za novi model berbe, uključujući uslužne berbe, odlučilo se ukupno 84 proizvođača koji su zahvaljujući mehaničkim beračima povećali proizvodne površine. U Hrvatskim duhanima očekuju da će ove godine preko 1000 hektara, odnosno više od jedne trećine površina pod duhanom biti će obrano mehanički.

(hd, promo)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content