Prošlo je godinu dana od stupanja na snagu strožeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama: Ukinuto 56 vozačkih dozvola

Početkom kolovoza navršila je godina dana od stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima su propisana stroža postupanja i povećane kazne za najteže prekršaje u prometu. U godinu dana, od početka primjene novih odredbi, policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske utvrdili su i sankcionirali gotovo 15.700 prekršaja.

Za 279 procesuiranih prekršaja propisana je najteža kazna od najmanje 10.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, među kojima je najveći broj, njih 137 upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije veće od 1,50 g/kg ili odbijanje alkotestiranja, potom 83 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje te 42 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane.

Zbog počinjenja najtežih prekršaja 97 vozača je uhićeno.

Najveća novčana kazna za počinjenje pojedinačnog prekršaja iznosila je 16.200 kuna, a njome je sankcioniran vozač koji je zatečen kako upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, dok je najvećom kaznom zatvora od 40 dana sankcioniran vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 1,50 g/kg.

Kako se za počinjenje najtežih prekršaja uz novčanu kaznu, kaznu zatvora i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom izriču i negativni prekršajni bodovi, a vozačima koji u 2 godine prikupe 12 negativnih prekršajnih bodova, odnosno 9 negativnih prekršajnih bodova ukoliko su mladi vozači, rješenjem se ukida i oduzima vozačka dozvola. Ukupno 56 vozača prikupilo je dovoljan broj negativnih prekršajnih bodova, a vozačke dozvole su im ukinute i oduzete. Vozački ispit će moći polagati tek nakon proteka 2 godine od ukidanja.

(PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content