Virovitičko-podravska županija vodeća je po ugovorenim EU sredstvima u odnosu na BDP, među vodećima po povučenim sredstvima per capita

Prema pisanju portala zupan.hr, Virovitičko-podravska županija je vodeća županija po ugovorenim EU sredstvima u odnosu na BDP, te je među vodećima po povučenim sredstvima per capita…

Zbog projekta Slavonija, Baranja, Srijem velik skok u povlačenju EU sredstava imalo je pet slavonskih županija, a u odnosu na njihov BDP najuspješnija je bila Virovitičko-podravska županija s ugovorenih oko 1,4 milijarde kuna. Odnosno, ta je Županija ugovorila 37,6 posto iz EU fondova od 2017. do 2019. godine u odnosu na njezin BDP u 2017. godini. Županija je i u top pet županija po povučenim sredstvima iz EU fondova po glavi stanovnika u šest mjeseci ove godine, pokazuje aplikacija Otvoreni proračun. Od  bitnih nedavno prijavljenih projekata su primjerice Regionalna klaonica u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, Istraživanje geotermalnog potencijala, Izgradnja i opremanje sušionice povrća…

U sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem osigurano je 18.750.000.000 kuna za 5 slavonskih županiju u cilju jačanja gospodarstva, povećanja broja zaposlenih, unaprjeđenje uvjeta življenja, a  sve u cilju zaustavljanja iseljavanja stanovništva iz ovih krajeva. Na dan 30.6.2020. godine ukupno je ugovoreno bespovratnih sredstava u iznosu od 13,5 milijardi kuna ili 72,03% sredstava od ukupne predviđene alokacije.

Virovitičko-podravska županija kao najmanja županija na području Slavonije, Baranje i Srijema u periodu 2017. -2019. godina uspješno je ugovorila 1.394.579.574 kuna. Analiza HGK pokazala je da je taj iznos najbolji u odnosu na ostale slavonske županije, usporedi li se s visinom BDP-a u VPŽ 2017. godine.

tablica1a

Iz prikazane tablice vidljivi su podatci o ukupno ugovorenih projektima po svakom od Operativnih programa za Virovitičko-podravsku županiju te se može uočiti kako su  najzastupljeniji projekti koji se financiraju iz OP Ruralni razvoj čak 58,48% te projekti Operativnog programa konkurentnost i kohezija njih 35,19%.  Iz te strukture razvidno je da Virovitičko-podravska županija kroz konkurentnost i koheziju ulaže znatna sredstava u poboljšanje kvalitete življenja na prostoru Županije, a podatci o financiranim projektima iz ruralnog razvoja ukazuju da ova županija kao izrazito poljoprivredna i dalje ima potencijala u poljoprivrednoj proizvodnji jer je iskazan veliki interes za daljnji razvoje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te je uočen trend ostanka mladih na selu.

Osim Razvojnog sporazuma od iznimne su pomoći osigurana sredstva kroz Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. U Pozivu je za svaku županiju osigurana 10 milijuna kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije kako bi spremni dočekali novo financijsko razdoblje.

Virovitičko-podravska županija na taj poziv prijavila  Regionalnu klaonicu u suradnji s Vukovarsko – srijemskom županijom, potom Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije te projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća u vrijednosti 4.039.284,98 kuna. Projekt Izgradnje i opremanja sušionice povrća od iznimne je važnosti jer su stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj poljoprivrede odnosno prehrambeno-prerađivačke industrije. Prijavljen je i projekt Centar za kulturu zdravlja Cabuna vrijedan više od 56 milijuna kuna. U vrlo skorom roku očekuje se i prijava projekta Centar za pametnu poljoprivredu koji je prepoznat i od strane predstavnika Svjetske banke kao projekt od strateške važnosti za cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem. Projekt Multifunkcionalne građevine za poljoprivredne i gospodarske manifestacije je uspješno završen lani.

Emina Kovač Custom
Foto: I. Šemper

– Bez projekta Slavonija, Baranja i Srijem bilo bi iznimno teško, pa gotovo i nemoguće iznaći financijska sredstva za realizaciju prethodno navedenih projekata, a koji su od iznimnog značaja za daljnji rast i razvoj Virovitičko-podravske županije – kazala je ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

Osim uspješnog povlačenje EU sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, Virovitičko-podravska županija nalazi se u društvu lidera te je u 2020. godini povukla 1.042 kuna EU sredstava po glavi stanovnika prema podatcima aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija. Iako su to rezultati za prvih 6 mjeseci 2020. godine Virovitičko-podravska županija ponosna je na ostvarene rezultate, a još bolji pokazatelji očekuju se krajem 2020. kada će se ugovoriti još nekolicina strateških i financijskih vrijednih projekata, najave su iz VIDRA-e.

– Svi ostvareni rezultati proizlaze iz timskog rada  i sinergije čelnih ljudi na razini županije, ali naših gradova i općina koji u suradnji s VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj te svih lokalnih razvojnih agencija i drugih potpornih institucija ostvaruje iznimne i zavide rezultate ne samo na razini Slavonije, Baranje i Srijema već na razini cijele Republike Hrvatske i na to smo iznimno ponosni – zaključuje ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

(www.zupan.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Ivan Šemper)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content