Mađarska zatvorila granice: Ulaz moguć samo preko tri prijelaza iz Hrvatske

Zbog krize izazvane koronavirusom, Mađarska je danas (ponedjeljak) zatvorila granice za putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji, a ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve.

Od danas su otvorena samo tri granična prijelaza, a jedan od njih je i prijelaz Terezino Polje – Barč, no samo za građane iz Hrvatske i Mađarske i to za određene kategorije putnika.

Voditelj službe Granične policije PU VPŽ Dražen Huzjak napomenuo je da je taj propis koji je donijela susjedna zemlja vidljivo stupio na snagu jer su njihovi kolege iz Barča već vratili nekoliko kamiona koji su htjeli ući u Mađarsku.

– Kamioni su vraćeni, no držim da će Hrvatsko-Mađarsku granicu moći prijeći na za to određenim graničnim prijelazima, odnosno prijelazima Duboševica – Udvar i Goričan – Leteneye – napomenuo je Dražen Huzjak, ističući da danas, prvi dan ove novonastale situacije, nije bilo nikakvih drugih problema, a i prelazak preko granice bio je slab.

– Eto kao što vidite..pustoš – rekao je Huzjak pokazujući novinarima prazan granični prijelaz.

– No, određene kategorije moći će putovati u Mađarsku, a radi se o određenim poslovnim posjetima, naravno, onima koji su se prethodno javile policiji u Mađarskoj i od njih dobile suglasnost o prelasku granice. Prometovat će moći i prekogranični radnici, a kao što je naknadno i objavljeno, to bi bili i hrvatski državljani koji namjeravaju ući u Mađarsku do 30 kilometara dubine teritorija, s tim da se moraju vratiti u Hrvatsku u roku od 24 sata – rekao je Dražen Huzjak, skrećući tom prigodom pozornost da je suspendiran i teretni prijevoz vozila, što je do sad činilo glavninu prometovanja preko ovog graničnog prijelaza.

– Teretni promet je također obustavljen, no i tu ima iznimaka. Granicu na našem graničnom prijelazu mogu prijeći teretna vozila hrvatskih i mađarskih državljana i poduzeća koja obavljaju dostavu robe samo u Mađarsku ili iz Mađarske u Hrvatsku, a ostali moraju koristiti preostala dva određena granična prijelaza – rekao nam je voditelj službe Granične policije PU VPŽ Dražen Huzjak.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content